Під тиском: як Рада працювала цього тижня

Читать на русском
Верховна рада цього тижня провалила голосування за легалізацію грального бізнесу, але узаконила видобуток бурштину.
Слово і Діло

Верховній раді цього тижня довелося працювати в дуже несприятливих умовах. Під парламентом кілька днів мітингують проти відкриття ринку землі, в сесійній залі блокували трибуну і президію, на засіданні аграрного комітету – скандал. Унаслідок цього депутати змогли плідно попрацювати лише в четвер. Детальніше – в матеріалі «Слово і Діло».

Над парламентом IX скликання продовжує висіти «дамоклів меч» у вигляді законопроекту про відкриття ринку землі. Нагадаємо, що в першому читанні його насилу ухвалили 13 листопада, тепер активно допрацьовують до другого, і цьогоріч його не розглянуть точно. За словами голови фракції «Слуги народу» Давида Арахамії, до законопроекту подали 2,5 тисячі правок, профільному комітету потрібно 10-12 робочих днів для їх розгляду. За найоптимістичнішими прогнозами, до сесійної зали проєкт закону потрапить у лютому.

Проте, у вівторок, 17 грудня, під Верховну раду прийшли кілька сотень активістів, які вимагали змінити законопроект. Мирною акція не вийшла: розпилювали перцевий газ, в правоохоронців летіли камені і пляшки. В результаті були затримані 26 учасників мітингу (їх потім відпустили), близько 17 правоохоронців постраждали.

У сесійній залі через мітинги теж було неспокійно, вранці практично всі виступи народних депутатів були присвячені темі землі. «Зараз у Верховній раді зібралися тисячі малих фермерів, малих і середніх сільгоспвиробників. Вони з'їхалися з усієї країни разом зі своєю технікою, разом зі своїми командами. У них сьогодні є абсолютно чітке бачення, що парламент та президент їх не чують. Вони вимагають негайно ухвалити закон про референдум, і провести референдум, і запитати в людей: чи готові люди продати свою сільськогосподарську землю – 72 відсотки своєї території?» – заявила Юлія Тимошенко. Лідер «Батьківщини» в цьому скликанні за ступенем стурбованості земельною проблемою практично замінила Олега Ляшка (глава Радикальної партії у VIII скликанні був головним прихильником продовження мораторію).

Рада продовжила дію закону щодо Донбасу: як голосували нардепиРада продовжила дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей.

Вранці у вівторок депутати все-таки змогли ухвалити кілька законопроектів, зокрема, про державну підтримку і визнання організації «Пласт». Його проголосувала ще Рада VIII скликання, але президент Володимир Зеленський наклав вето і повернув зі своїми пропозиціями. У доопрацьованому законі «Пласт» не значиться як єдина скаутська організація в Україні.

Згодом спікер Дмитро Разумков був змушений оголосити перерву для консультацій, за спиною в президії вже стояла фракція «Батьківщини». Консультації тривали практично до кінця ранкового засідання, вечірнє же теж не відбулося. «Відбулися консультації на засіданні комітету (аграрного – ред.). Вони триватимуть сьогодні і, думаю, завтра вранці. Тому була пропозиція від усіх депутатських фракцій і груп продовжити роботу не в пленарному режимі», – оголосив Дмитро Разумков.

У середу пленарне засідання минуло вже в звичайному режимі. Ключовий ухвалений закон – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів для приведення у відповідність до закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України». Він передбачає, зокрема:

  • відомості до ЄРДР про ймовірне скоєння кримінального злочину нардепом вносить генеральний прокурор;

  • проводити досудове розслідування стосовно нардепа можуть слідчі НАБУ і ДБР;

  • клопотання про дозвіл на затримання, арешт, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, а також про застосування інших заходів, розгляд яких належить до повноважень слідчого судді, повинні бути узгоджені генпрокурором;

  • про затримання народного депутата повинні повідомити спікера парламенту.

Закон підтримав 291 народний депутат, 20 виступили «проти». Не дали своїх голосів фракції «Голосу», «Батьківщини» і «Європейської солідарності». «Голос» пояснив свою позицію включенням до законопроекту однієї правки: «Тепер правоохоронці не зможуть притягнути депутата до відповідальності в той час, коли він «здійснює свої повноваження». Депутати здійснюють свої повноваження 5 років! Фактично це спроба тихо повернути недоторканність. Адвокати зупинять будь-якого правоохоронця, використовуючи це». Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура теж незадоволені законом і закликали президента ветувати його. На думку відомств, закон може знизити ефективність розслідування злочинів нардепів, а окремі норми – призвести до виникнення процесуальних проблем. Загалом тепер – слово за Зеленським. І, звичайно ж, за Конституційним судом.

Крім того, народні депутати зробили собі приємність і скасували один пленарний тиждень у січні 2020 року. За планом 13-17 січня і 20-24 січня були пленарні засідання, але Рада ухвалила постанову, згідно з якою 17 січня буде закрита сесія, а 20-24 числа нардепи працюватимуть із виборцями.

Також в середу відбулося чергове засідання аграрного комітету, на якому розглядають поправки до закону про ринок землі, і закінчилося воно скандалом. Комітет засидівся до ночі, але засідання перервали опозиційні фракції. «Батьківщина» і «Опозиційна платформа – За життя» вимагали зупинити роботу й відкласти розгляд законопроекту. Справа ледь не дійшла до бійки, особливо агресивно був налаштований Ілля Ківа. Закінчилося все тим, що голова комітету Микола Сольський закрив засідання.

Верховна рада IX скликання потроху переймає звички своїх попередників, і четвер, як і раніше, стає найпродуктивнішим днем тижня. Народні депутати працювали до вичерпання порядку денного та ухвалили чимало важливих рішень. Щоправда, засідання знову почалося з двогодинної перерви.

У четвер народні депутати знову відклали штрафи для власників нерозмитнених автомобілів на «єврономерах». Штрафи в розмірі до 170 тисяч гривень відтерміновані до початку 2020 року. До цього часу в разі порушення терміну ввезення авто необхідно буде заплатити 8,5 тисяч гривень. (Відзначимо, що незважаючи на непевну ситуацію зі штрафами, за січень-вересень в Україні ввезли вчетверо більше вживаних автомобілів, ніж торік.)

Майже в «турборежимі»: як пройшов тиждень у РадіВерховна рада на цьому тижні ухвалила зміни до закону про ДБР і не змогла перепризначити голову комітету із зовнішньої політики.

Також депутати, нарешті, ухвалили новий Виборчий кодекс. Нагадаємо, що його проголосувала Рада VIII скликання, але Володимир Зеленський наклав вето на закон. Новий Виборчий кодекс передбачає скасування мажоритарки (тепер депутатів обиратимуть лише за пропорційною системою), необхідно буде дотримуватися гендерного балансу (у кожній п'ятірці кандидатів не менше двох осіб однієї статі), прохідний бар'єр залишається на рівні 5%.

Не пощастило законопроекту про легалізацію грального бізнесу – депутати передали документ на доопрацювання. Законопроект передбачав, що гральний бізнес можна буде організувати тільки в 3-5-зіркових готелях з обов'язковим отриманням державної ліцензії. У першому читанні ініціативу підтримали тільки 213 депутатів – фракція «Слуги народу», кілька позафракційних нардепів, кілька з «Довіри» і «За майбутнє». Потім 243 голосами його передали на доопрацювання.

Вчора Рада, у тому числі, ухвалила:

  • закон про тимчасові слідчі комісії (у другому читанні з пропозиціями президента). Документ визначає правовий статус тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій парламенту, їхні повноваження та організаційні засади діяльності, а також порядок створення.

  • закон про легалізацію видобутку бурштину (у другому читанні). Відповідно до закону буде запроваджено єдиний дозвіл на розвідку з правом видобутку бурштину (терміном на п'ять років) на ділянки до 10 га через електронні аукціони ProZorro. Крім того, запроваджується кримінальна відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин й адміністративна – за порушення вимог до видобутку. Відзначимо, що жодного голосу за закон не дали дві фракції – «Батьківщини» і «Європейської солідарності».

  • закон про кримінальну відповідальність за «кнопкодавство». Тепер за неперсональне голосування буде передбачений штраф від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому нардепи не підтримали поправку про впровадження сенсорної кнопки для голосування. Закон підтримав 261 парламентарій, жодного голосу не дали «Європейська солідарність», «За майбутнє» та «Опозиційна платформа».

Сьогодні в Раді відбулася година запитань до уряду. Міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів про результати зустрічі «нормандської четвірки». Міністр фінансів Оксана Маркарова розповіла про ситуацію з недовиконанням поточного бюджету: за її словами, недовиконання не є критичним і скорочення капітальних витрат не буде.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський прокоментував провал голосування у Верховній раді за законопроект про легалізацію грального бізнесу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: