Підсумки другої сесії Ради: факти та цифри

Читать на русском

Друга сесія Верховної ради IX скликання закінчилася тим, що прем’єр-міністр Гончарук подав заяву про відставку. Щоправда, не до парламенту, як того вимагає законодавство, а президентові. Поки глава держави обмірковує це «політичне», за словами прем’єра, рішення, «Слово і Діло» пропонує подивитись, хто з нардепів у Раді був найактивнішим протягом цієї сесії.

Законопроекти

Найбільшу кількість законопроектів у новому парламенті станом на зараз зареєстрували нардепи від «Опозиційної платформи – За Життя» Наталія Королевська (47) та Юрій Солод (43). Цей факт можна трактувати, як завгодно: або називати опозиційних депутатів найбільш плідними, або вважати їх спамерами.

Жодного законопроекту досі не подали 29 нардепів.

Виступи з трибуни

Найчастіше з трибуни виступав «слуга народу» Данило Гетманцев, на рахунку якого 160 виступів. Серед мажоритарників до трибуни найчастіше підходив Тарас Батенко, який представляє депутатську групу «За майбутнє». Він встиг виступити 34 рази.

Так і не дійшли жодного разу до трибуни 88 списочників і 127 мажоритарників.

Виступи з місця

З місця найактивнішою виявилася представниця «ЄС» Ніна Южаніна (119 виступів). Не надто відстає від колеги мажоритарник Олексій Гончаренко, який встиг з місця виступити 105 разів.

До речі, досить багато нардепів відмовчуються за спинами більш активних колег. Протягом сесії жодного разу не виступали 79 списочників та 90 мажоритарників.

Запити

Найбільше запитів за весь період роботи нового парламенту написав представник «Слуги народу» Олександр Ткаченко – аж 114. Не всі знають, чим розрізняються запит і звернення (навіть депутати іноді плутають), але запит складніший за процедурою. Кожен четвертий нардеп IX скликання загалом не написав ще жодного.

Обіцянки

Абсолютним лідером за кількістю обіцянок є мажоритарник Олександр Дубінський (27 обіцянок). Наші спостереження свідчать, що чим більше обіцянок дає депутат, тим менший відсоток із них він виконує. Тож на майбутнє щодо Дубінського гіпотеза саме така. Але іноді наші гіпотези помилкові – спостерігаємо.

Ще одним рекордсменом за кількістю обіцянок став глава фракції «Слуга народи» Давид Арахамія (20 обіцянок).

Прогули

Антилідерами можна вважати найбільших прогульників, які пропустили засідання Верховної ради: представника «Батьківщини» Віталія Данілова, в якого, судячи з електронної реєстрації, 36 пропусків, та мажоритарника Олександра Дубінського (35 пропусків).

Раніше «Слово і Діло» писало, скільки програмних обіцянок виконали партії протягом другої сесії Ради IX скликання.

Також ми розбирались, як спікери Ради виконували обіцянки після призначення на посаду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: