Підсумки другої сесії Ради IX скликання: скільки обіцянок виконали нардепи

Читать на русском

Майже 5 місяців тривала друга сесія Верховної ради IX скликання, яку багато хто вважає першою (перша тривала менше доби). За цей час парламентарі встигли обмежити депутатську недоторканість, запровадити санкції проти себе щодо «кнопкодавства» та прогулів, почати розглядати законопроект про ринок землі, ухвалити бюджет-2020 та зареєструвати ще чимало законодавчих ініціатив. «Слово і Діло» пропонує подивитись, скільки передвиборчих обіцянок встигли виконати народні депутати за цей період.

Нагадаємо, закрити другу сесію планують 17 січня 2020 року.

Згідно з моніторингом «Слово і Діло» протягом другої сесії народні депутати виконали 7% обіцянок і ще 93% мають реалізувати. Зазначимо, що це відносно непоганий показник, оскільки нардепи попереднього скликання за половину свого строку спромоглися виконати тільки 16% обіцянок.

Хто в Раді краще виконує обіцянки – мажоритарники чи списочники, та наскільки плідно працює весь парламент.
За першу тривалу сесію нардепи IX cкликання виконали 7% обіцянокСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нардепи, які пройшли до Ради за списками партій, виконують обіцянки в середньому краще, ніж мажоритарники. На рахунку списочників вже 8% реалізованих обіцянок, тоді як мажоритарники встигли виконати 6% намірів.

Хто в Раді краще виконує обіцянки – мажоритарники чи списочники, та наскільки плідно працює весь парламент.
Списочники IX cкликання виконують обіцянки краще за мажоритарниківСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Хто в Раді краще виконує обіцянки – мажоритарники чи списочники, та наскільки плідно працює весь парламент.
Мажоритарники IX cкликання виконали 6% обіцянокСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Одна з найбільш поширених передвиборчих обіцянок нардепів цього скликання, яку вдалося виконати, – скасувати мажоритарку. Під новий рік парламентарі ухвалили Виборчий кодекс (авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка) з правками президента Володимира Зеленського. Новий закон передбачає скасування мажоритарки і вибори за відкритими списками. Відкриті списки обіцяли запровадити ще депутати VIII скликання (і теж проголосували відповідно до своїх програм), у нинішньому скликанні така обіцянка була в програмах «Слуги народу», «Голосу» і «Опозиційної платформи – За життя».

Зазначимо, що тільки в грудні в парламенті зареєстрували 205 законопроектів, більша частина з яких (161 ініціатива) належить народним депутатам.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які головні обіцянки встигла виконати Верховна рада в 2019 році.

Також ми писали, які безглузді обіцянки дають політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: