Підсумки другої сесії Ради: скільки програмних обіцянок виконали партії

Читать на русском

Практично всю другу сесію (і першу, яка тривала лише день,) Верховна рада працювала в «турборежимі». Тому за чотири місяці депутати виконали низку довгоочікуваних обіцянок: скасували недоторканність, запровадили штрафи за прогули, змінили виборче законодавство. «Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки програмних обіцянок виконала кожна партія.

Зрозуміло, що впевненіше за всіх свою програму виконує «Слуга народу». Користуючись своєю більшістю в парламенті, «слуги» вже виконали 9 обіцянок (10% програми). Виконані обіцянки запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів, повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, перезавантажити прокуратуру, Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію суддів, скасувати недоторканність нардепів, встановити винагороду для викривачів корупції, запровадити незалежний контроль якості будівництва доріг і вибори за пропорційною системою з відкритими списками.

На другому місці за кількістю виконаних обіцянок – «Голос». П'ять зобов'язань (4%) фракція вже виконала, але й провалила більше за всіх – 4. Партія виконала обіцянки впровадити систему виборів за відкритими списками, викорінити академічну недоброчесність, гарантувати військовим доступ до всіх медичних установ, повернути відповідальність за незаконне збагачення і створити процедуру цивільної конфіскації награбованого майна.

Водночас партія Святослава Вакарчука не підтримала ні один з двох законопроектів щодо недоторканності, проголосувала проти закону про імпічмент, утрималася при голосуванні за закон про реформу прокуратури (і провалила відразу дві обіцянки).

«Опозиційній платформі – За життя» вдалося під час другої сесії виконати одну програмну обіцянку (2%) – забезпечити перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Можливістю виконати обіцянку щодо зняття недоторканності ОПЗЖ не скористалася.

«Батьківщина» нічого з обіцяного не виконала і одне зобов’язання провалила. Політична сила Юлії Тимошенко занадто амбіційно пообіцяла за 100 днів роботи парламенту реалізувати перший етап програми «Новий курс». Ніякого прогресу у виконанні передвиборчої програми в партії «Європейська солідарність».

Нагадаємо, до кінця другої сесії народні депутати виконали тільки 7% обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: