Погарячкував зі строками: Зеленський обіцяв провести земельну реформу вже у 2019 році

Читать на русском
До кінця 2019 року не вдалося схвалити закон про ринок землі. Також передбачається, що питання продажу землі іноземцям буде винесено на референдум.
Слово і Діло

Президент України Володимир Зеленський не виконав обіцянку, що земельна реформа буде проведена у 2019 році.

Таку обіцянку він дав 8 серпня 2019 року під час одного з інтерв’ю, нагадує «Слово і Діло».

«Цьогоріч ми обов’язково проведемо земельну реформу, що вже наступного року дасть змогу створити ринок землі на 40 млрд га», – заявив президент.

Уряд подав до Верховної ради свій законопроект щодо ринку землі, але 13 листопада парламент заслухав його та зняв з розгляду. У той самий день було ухвалено в першому читанні альтернативний законопроект «Слуги народу» №2178-10, який був внесений до Ради 10 жовтня 2019 року.

Володимир ЗеленськийПрезидент України

Цю ініціативу підтримала тільки президентська фракція та 13 позафракційних нардепів. Жодного голосу не дали «Голос», «ЄС», «Батьківщина», «ОПЗЖ» та депутатська група «За Майбутнє». Найгостріше постало питання щодо продажу сільгоспземель іноземцям.

«Розумію, що це питання дуже чутливе для людей. Тому схвалено наступне рішення: між першим і другим читанням у законопроект будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані винятково українськими громадянами», – заявив президент.

Також він підкреслив, що питання продажу землі іноземцям буде винесено на референдум. Для цього Верховна рада розробить і ухвалить окремий закон, який чітко встановить види і механізми референдуму.

Крім цього, до другого читання законопроект має внормувати перелік тих, хто може набувати права власності на землю та передбачати переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

Під час останнього пленарного тижня у 2019 році частина нардепів блокувала трибуну та президіум Ради, щоб не допустити розгляд законопроекту про землю. При цьому під будівлею парламенту та в центрі Києва кілька днів тривали мітинги противників земельної реформи, які переросли в сутички. Зрештою профільний комітет Ради вирішив розглядати законопроект у закритому режимі.

Станом на 21 грудня відповідний законопроект не ухвалено у другому читанні, а президент не отримав можливості поставити підпис та вчасно запустити реформу. Оскільки наступний пленарний тиждень має розпочатись у січні 2020 року, то значить, до кінця 2019 року запустити земельну реформу не вдалося. Відповідно, обіцянка Зеленського отримала статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слово і Діло» Володимир Зеленський дав 321 обіцянку, з яких 36 виконав, 23 – провалив і ще 262 має реалізувати.

Як Зеленський виконував обіцянки протягом сьомого місяця роботи, дивіться у нашому дайджесті.

Також ми писали, чому відтермінували голосування щодо ринку землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: