Запуск ринку землі: в чому помилка Зеленського та чому голосування відтермінували

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Кілька днів поспіль під Верховною радою України збиралися сотні людей, які протестували проти відкриття ринку землі. Водночас у парламенті планували розглядати законопроекти про ринок землі в другому читанні в п'ятницю, 20 грудня, але передумали. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що за оптимістичним сценарієм до земельного питання повернуться в лютому 2020 року. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов підкреслив, що на сьогодні в країні є чорний нерегульований напівкримінальний ринок, тому потрібно встановлювати цивілізовані правила, але все повинно бути послідовно і не «ламати через коліно», як чинять в ОПУ.

Олександр Леонов вказав, що земельне питання суспільством сприймається дуже гостро і для початку потрібно визначитися з тим, яким буде законодавче регулювання.

«Просто ухвалити закон про ринок землі можна, але безглуздо. Потрібно запустити земельний кадастр, створити земельний банк, повинна бути сформована технічна основа, щоб ринок землі функціонував повноцінно, а потім його запускати», – пояснив Леонов.

На його думку, доцільно відтермінувати на рік-два запуск ринку землі. Експерт звернув увагу, що запропонований законопроект про ринок землі дуже проблематичний. Зокрема, надавати 200 тисяч гектар в одні руки – занадто багато. У деяких країнах Європи в одні руки припадає 400-500 гектар, констатував він.

Олександр Леонов звернув увагу також на пропозицію Зеленського зменшити концентрацію землі до 10 тисяч га, що все одно багато.

Ринок землі: вартість гектара в країнах Європи та Північної АмерикиРинок землі планують відкрити в Україні. Мінекономіки назвало приблизну вартість гектара, Слово і Діло вивчило досвід інших країн.

«Кому віддавати – фізичним чи юридичним особам? Якщо це фізична особа, то перевірити походження грошей простіше, а в разі з юрособам є момент маніпуляції. Вони дозволяють сконцентрувати у своїх руках більше, ніж це дозволено. Можна створити 100-200 компаній, які будуть тільки фіктивно контролюватися іншими людьми. Багато питань залишаються незрозумілими для суспільства», – акуцентував Леонов.

На думку експерта, головна помилка Зеленського в тому, що земельне питання почали просувати насильно замість того, щоб провести роз'яснювальну роботу.

Експерт нагадав, що в 2005 році влада в подібній манері ініціювала проведення адміністративно-територіальної реформи, що спричинило величезний опір на місцях.

«Ніхто нічого не пояснював. Говорили, що все ліквідується – школи, лікарні тощо. Люди були обурені, доходило до рукоприкладства і протестів», – нагадав політолог.

Леонов акцентував увагу на тому, що в 2014 році влада пішла іншим шляхом. Зокрема, цю реформу почали з того, що провели фінансову децентралізацію, а на місцях побачили, що це вигідно.

«Команда Зеленського могла б наслідувати цей приклад. Для початку потрібно зняти напругу, можна спробувати запровадити якісь елементи реформи, щоб передусім фермери побачили, до чого вони йдуть. Натомість намагаються вирішити питання силоміць», – констатував експерт.

Він припустив, що такий поспіх з ринком землі може бути пов'язаний не тільки з вимогою МВФ, але і з бажанням влади отримати гроші, яких зараз бракує.

На його думку, це небезпечно, оскільки замість того, щоб використовувати землю, як стратегічний ресурс, який приверне інвестора, українці можуть пустити спекулятивний капітал, який не буде вкладатися в виробництво.

Політолог зауважив, що навіть у «Слузі народу» немає єдності з приводу земельного питання, у зв'язку з чим могли відкласти голосування.

«Крім того, навіть якщо позачергова сесія послабить опір народних депутатів з опозиційних фракцій, оскільки частина з них роз'їдеться, то не факт, що не роз'їдуться депутати, які могли б проголосувати «за», – підсумував Олександр Леонов.

Згідно з опитуваннями більшість українців виступають проти відкриття ринку землі. Підтримують ініціативу лише 22% респондентів.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, яка вартість гектара в країнах Європи і Північної Америки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: