Ринок землі: кому можна буде купувати землю та за яких умов

Читать на русском

Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект про ринок землі, запропонований партією «Слуга народу». «За» проголосували 240 депутатів, серед яких 227 голосів були від «слуг». В Раді зареєстровано ще 10 альтернативних законопроектів, але на голосування винесли документ N2178-10. «Слово і Діло» досліджувало, що передбачає законопроект.

До парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель с/г призначення» був поданий 10 жовтня і трохи більше як за місяць його вже попередньо погодили, щоправда під опір опозиції, блокування трибуни та мітинги (як за, так і проти відкриття ринку землі) під стінами Ради.

За два дні до голосування президент Зеленський пояснив у відеозверненні, що між першим і другим читанням до законопроекту про обіг земель с/г призначення будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни й українські компанії, засновані винятково громадянами України.

Також глава держави пояснив, що іноземці та компанії, які мають іноземців серед засновників, «отримають право купувати землю лише в разі, якщо на це буде дано згоду народу на всеукраїнському референдумі».

У законопроекті, що попередньо погодила Рада, передбачено скасувати мораторій на продаж земель с/г призначення всіх форм власності.

Володіти землею мають право громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи (створені за законами України), а також іноземці та особи без громадянства у випадку спадкування за законом. Зеленський говорив саме про правки стосовно іноземців, які є кінцевими беніфіціарами в українських юридичних фірмах.

Щодо кількості землі, якою може володіти одна особа, то законопроект пропонує такі квоти: в межах ОТГ не більше 35%, в межах області (або АР Крим) не більше 8%, в межах України не більше 0,5% с/г земель.

Орендарі матимуть переважне право на купівлю земельної ділянки, яку орендують. Викупити с/г землі у власність можна буде з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земель, без проведення земельних торгів.

Розстрочкою зможуть скористатися громадяни, які мають право: постійного користування, довічного успадкованого володіння, оренди (отримане шляхом переоформлення права постійного користування).

Заборонено володіти с/г землями до 1 січня 2024 року: юридичним особам, власниками чи кінцевими бенефіціаріями є іноземці, особам без громадянства, юридичним особам, які створені за законами інших країн, іноземним державам.

Не можна буде викупити с/г землі державної та комунальної власності, приватної власності, які призначені для ведення товарного с/г виробництва, виділеними в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.

Раніше «Слово і Діло» досліджувало вартість гектара землі в країнах Європи та Північної Америки.

Також ми розбирались з юристом, чи потрібно обов’язково проводити референдум щодо продажу землі та наскільки це відповідає Конституції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: