Про що говорять Зеленський, Путін, Меркель і Макрон: контент-аналіз пресконференції

Читать на русском

«Нормандська четвірка» 9 грудня провела першу за останні три роки зустріч. Сторони домовилися до кінця року забезпечити виконання угоди про припинення вогню і провести обмін полоненими, до кінця березня 2020-го розвести сили й засоби на трьох ділянках на Донбасі. Про ці рішення президент України Володимир Зеленський, президент РФ Володимир Путін, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макаронів розповіли на пресконференції. «Слово і Діло» проаналізувало, які слова лідери використовували найчастіше і на чому акцентували увагу.

Ключове словосполучення «Мінські угоди» найактивніше використовував Путін – 8 разів. Зокрема, російський президент зазначив, що їх не можна переписувати. П'ять разів про угоди говорив Зеленський, Макрон і Меркель – тричі й двічі відповідно.

Путін і Макрон особливо акцентували увагу на відновленні відносин, президент РФ говорив про це цілих 8 разів, президент Франції – 6. «Відновлення діалогу з цього питання в чотирибічному форматі і на двосторонній зустрічі – дуже важливий крок. Тому я вважаю, що сьогоднішній саміт – це дуже позитивний момент, важливий для історії», – сказав Макрон. Зеленський згадав про це двічі, наприклад: «І ми зі свого боку зробимо все можливе, щоб досягти результату. Я думаю, цього хочуть усі сторони. Ми будемо працювати над тим, щоб до кінця року досягти значного прогресу». А Меркель – жодного разу.

Також Меркель жодного разу не сказала слово «конфлікт», тоді як Макрон сказав його 6 разів, Путін – 5, а Зеленський – 2. При цьому про режим припинення вогню російський президент сказав тільки одного разу, Макрон – тричі, Меркель – 4 рази. Володимир Зеленський говорив про це частіше за інших – 5 разів. Також з уст президента України 6 разів прозвучало слово «мир». Меркель не сказала його жодного разу, а Макрон і Путін – двічі.

Двічі Меркель і Путін сказали про закон про особливий статус Донбасу. «Насамперед йдеться про внесення в Конституцію країни змін, що закріплюють особливий статус Донбасу на постійній основі. Необхідно, звісно, продовжити термін дії договору про особливий статус окремих регіонів Донбасу та зрештою надати цій нормі постійного характеру», – заявив президент Росії. Зеленський сказав про це одного разу.

Особливу увагу Зеленський у своїй промові приділив обміну полоненими – 8 разів, Макрон сказав про це тричі, Путін – двічі. Багато – 7 разів – Зеленський говорив про місцеві вибори на Донбасі. Президент зазначив, що передача контролю над кордоном повинна відбутися саме до виборів, а не після. Путін і Макрон вибори згадували одного разу, Меркель – тричі. «У Мінських угодах – візьміть, будь ласка, і прочитайте, що там написано, – там написано, що Україна починає встановлювати контроль на цій території, на цій ділянці кордону, на наступний день після виборів – там так написано», – у Путіна думка протилежна. До речі, слово «кордон» Зеленський сказав 6 разів, Путін – двічі.

Ніхто, крім Зеленського, не вживав слова «сепаратисти». Путін був єдиним з чотирьох лідерів, хто говорив про амністію. По одному разу всі чотири лідера згадали «формулу Штайнмаєра». Президент Росії на пресконференції також багато говорив про російськомовне населення (4 рази): «Ми, звісно, хочемо, щоб російськомовне населення, і не тільки на Донбасі, а в усій Україні, користувалося рівними демократичними правами». Зеленський сказав про це двічі та запевнив, що в Україні ніхто не утискає російськомовних громадян: «Я російськомовний, але всі люди у нас розмовляють переважно двома мовами. Я сьогодні вже говорив президенту Російської Федерації, у нас не заборонено розмовляти російською».

Нагадаємо, «Слово і Діло» склало контент-аналіз інавгураційної промови Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: