Інавгураційна промова Зеленського: контент-аналіз

Читать на русском

Володимир Зеленський 20 травня офіційно став президентом України. Після традиційних слів присяги Зеленський вимовив свою першу промову в якості глави держави, і, в принципі, першу масштабну промову (адже під час виборчої кампанії він не часто виступав на публіці). «Слово і Діло» проаналізувало, які слова Зеленський використовував найчастіше і на чому акцентував увагу.

Найчастіше Зеленський вживав слова «я» і «ми»

Відносно невелику інавгураційну промову Зеленського можна назвати егоцентричною – слово «я» він використовував 26 разів, але для першого виступу в якості президента це не дивно. На другому місці слово «ми», яке він вимовив 20 разів. «Це не моя, це наша спільна перемога. І це – наш спільний шанс. За який ми несемо спільну відповідальність», – заявив Зеленський. Крім того, глава держави часто акцентував увагу на тому, що ми всі українці, ми сильні і ми повинні стати єдиними.

Слово «українці», до речі, було в промові третім за кількістю використання – 16 разів. Окремо Зеленський звернувся до українців, які живуть по всьому світу, і закликав їх повертатися додому: «Ви нам дуже потрібні. Всім, хто готовий будувати нову, сильну і успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ми чекаємо вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, свої знання, досвід і ментальні цінності». Також Зеленський обіцяв зробити все, щоб «українці не плакали».

Слово «Україна» Зеленський сказав 16 разів, а «президент» і «ви» – по 10 разів. На початку промови Зеленський сказав, що кожен з нас президент, тому що перемога спільна. Також він підкреслив, що президент – це «не ікона, що не ідол» і закликав чиновників не вішати його портрет в кабінетах.

Про уряд президент говорив майже стільки ж, скільки про війну

Слово «війна» в промові Зеленського звучало чотири рази, була, зокрема, фраза «Не ми почали цю війну. Але нам цю війну закінчувати». Три рази він згадав Донбас і один раз Крим, загальний посил: це все – українські землі.

По одному разу президент сказав про переселенців і заробітчан. Уряд удостоївся в промові Зеленського більше уваги, це слово прозвучало три рази, причому в контексті, що він не вирішує проблеми українців. «І я не розумію наш уряд, який тільки розводить руками і каже: ми нічого не можемо зробити. Неправда. Можете. Ви можете взяти листок, взяти ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори», – сказав Зеленський.

Дісталося і депутатам: один раз Зеленський сказав «Верховна рада» і оголосив про її розпуск. Втім, з цим рішенням не все так просто.

Зеленський не згадав про Росію, економіку та реформи

Хоча в інавгураційній промові значне місце було приділено темі війни на Донбасі, про Росію Зеленський не згадав ні разу, була тільки фраза «не ми почали цю війну». Як не згадав і про міжнародних партнерів, зовнішній політиці взагалі майже не знайшлося місця в промові президента. Слово «НАТО» звучало лише раз, коли Зеленський говорив про впровадження стандартів альянсу.

По одному разу Зеленський сказав «пенсії», «зарплати», «тарифи», «медицина», «дороги». «Це шокуючі тарифи, принизливі зарплати і пенсії, хворобливі ціни, неіснуючі робочі місця. Це медицина, про поліпшення яку говорять в основному ті, хто ніколи не лежав з дитиною у звичайній лікарні. Це міфічні українські дороги, які будуються і ремонтуються лише в чиїсь бурхливій уяві», – ось що, за словами президента, робить українців нещасними.

При цьому Зеленський не згадав про економіку і освіту. Слово «реформи» теж не звучало жодного разу.

Нагадаємо, ми зібрали, що в соціальних мережах пишуть про інавгурацію Володимир Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: