У мережі обговорюють підсумки зустрічі «нормандської четвірки»

Читать на русском

Нормандська четвірка провела зустріч у Парижі. Що про її результати думають у соцмережах – в добірці Слово і Діло.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський, президент Франції Еманнуель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін провели в Парижі зустріч у Нормандському форматі.

Сторони домовилися до кінця року забезпечити виконання угоди про припинення вогню та провести обмін полоненими за формулою «всіх на всіх», до кінця березня 2020-го розвести сили і засоби на трьох ділянках на Донбасі. Наступна зустріч «нормандської четвірки» планується за чотири місяці.

«Слово і Діло» подивилося, що про підсумки нормандської зустрічі думають у соціальних мережах.

«Ключову проблему зняти не вдалося. Контроль над кордоном залишився останнім пунктом, як і записано в «Мінську». Тобто спочатку вибори, а потім кордон. Переглянуть мандат ОБСЄ, щоб ті могли й вночі моніторити, що відбувається на окупованій території. Ну, таке. Начебто їхня інформація на щось впливає. До кінця не домовилися про те, як буде імплементована «формула Штайнмаєра». Наступна зустріч може бути за чотири місяці. Важливо, що приблизно за чотири місяці повинен початися і суд щодо збитого Боїнгу. Думаю, тут є якийсь план у путінців за суміщенням контекстів», – написав Дмитро Литвин.

«Путін дав зрозуміти, що не відступиться. Тобто нічого не змінилося і навряд чи зміниться, судячи з його риторики. Зеленський дотримувався державних інтересів, це факт. Думаю, зараз прекрасний момент для нас всіх нарешті заспокоїтися і почати розмовляти без істерик і образ. Ця війна надовго, якщо не назавжди», – вважає Сергій Іванов.

«По-моєму, найголовніша вчорашня «перемога» української дипломатії з синдромом Клімкіна – це те, що вже сьогодні Зеленський зможе спокійно заїхати на Банкову, та йому не будуть муляти очі упороті порохоботи і печерні націоналісти. У всьому іншому – повернулися на рівень осені 2016 року. Тобто домовилися домовлятися. Це і є програш», – написав Олексій Куракін.

«Що мене насторожує? Домовилися про повне припинення вогню. Але Путін кинув фразу, мовляв, Зеленський повинен безпосередньо вести переговори з «тією» стороною. А значить всі наступні обстріли можна списати на «ту, непідконтрольну Росії» сторону. Домовилися про обмін утримуваними особами до Нового року. Але Зеленський говорить про формулу «всіх на всіх», а Путін – про «всіх встановлених на всіх встановлених». Всі ці роки обмін якраз через це формулювання про «встановлених» і не відбувався. Мабуть, найскладніше. Домовилися про юридичне узгодження «особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей». Але Зеленський говорить, що Україна унітарна, ніякої федералізації не буде. Путін заявляє, що чекає на зміни до Конституції України, які закріплять той самий «особливий статус», – написала Ірина Ромалійська.

«В цілому поки все норм: тиск фюрера, якщо він був, а він був, це Зеленський, за зовнішніми враженнями, витримав. Ось тільки до спілкування з «російськими журналістами» його загалом не підготували, я дуже злий. Решта – на «четвірку», тут я з оцінкою Авакова згоден. Також не можна називати колабораціоністів з російських гібридних окупаційних військ «сепаратистами». Це може бути використано проти нас», – написав Айдер Муждабаєв.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що спокійно ставиться до протестів біля Офісу президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: