«Нормандська четвірка» ухвалила комюніке за підсумками саміту в Парижі

Читать на русском
В Єлисейському палаці в Парижі лідери країн нормандської четвірки Володимир Зеленський, Володимир Путін, Ангела Меркель і Еммануель Макрон незабаром дали спільну пресконференцію.

В Єлисейському палаці в Парижі лідери країн «нормандської четвірки» Володимир Зеленський, Володимир Путін, Ангела Меркель і Еммануель Макрон дали спільну пресконференцію.

За підсумками Нормандського саміту «четвірка» ухвалила спільне комюніке.

Зокрема, учасники саміту домовилися про реалізацію заходів щодо стабілізації ситуації на Донбасі. Про це йдеться в тексті комюніке після зустрічі в Нормандському форматі.

Сторони взяли на себе зобов'язання впроваджувати всі необхідні заходи підтримки припинення вогню до кінця 2019 року.

Згідно з текстом документа сторони зобов'язуються забезпечити повне і всебічне виконання угоди про припинення вогню до кінця 2019 року. Також сторони підтримуватимуть розробку і оновлення плану розмінування територій Донбасу.

Також на саміті домовилися про розведення сил і засобів на трьох ділянках Донбасу до кінця березня 2020 року. Лідери «нормандської четвірки» закликають контактну групу сприяти обміну полоненими на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з усіх встановлених. При цьому Червоний Хрест повинен отримати повний і беззастережний доступ до всіх утримуваних.

«Нормандська четвірка» підтримує угоду Тристоронньої контактної групи про відкриття нових КПВВ уздовж лінії зіткнення. Крім того, місія ОБСЄ має отримати доступ до всієї території, щоб повністю виконати свій мандат.

Сторони висловлюють зацікавленість в узгодженні в Нормандському форматі і Тристоронньою контактною групою усіх правових аспектів особливого порядку місцевого самоврядування - особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей - як зазначено в Комплексі заходів з реалізації Мінських угод від 2015 року - з метою забезпечення його функціонування на постійній основі.

«Нормандська четвірка» вважає за необхідне включити «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство відповідно до варіанта, погодженого в рамках «четвірки» і Тристоронньої контактної групи.

Нагадаємо, до цього завершилися переговори тет-а-тет президентів України і Росії Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

9 грудня в Парижі відбувся саміт лідерів країн «нормандської четвірки».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: