Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати Сумської області

Читать на русском

У Сумській області шість мажоритарників, з яких двоє пройшли до Верховної ради як самовисуванці, а ще чотири нардепи представляють партію «Слуга народу». «Слово і Діло» проаналізувало, що вони обіцяли виборцям у своїх програмах.

Позафракційний нардеп Андрій Деркач пройшов до Ради як самовисуванець. До цього політик був нардепом п’ятьох скликань (від III-го до VII-го). У передвиборчій програмі Деркача 19 обіцянок, серед яких – боротися за припинення вогню, обмін полоненими та соціальний захист військовослужбовців і членів їхніх сімей та ухвалювати закони, які сприятимуть миру.

Також Деркач обіцяє боротися за відновлення вільного пересування мешканців прикордонних регіонів з РФ, за фінансування ФАПів і районних лікарень з держбюджету та запровадження держпрограми підтримки медиків у селі та невеликих містах.

Нардеп взяв на себе обіцянки домагатися продовження дії позабюджетних програм: «Кардіологія», «Ортопедія», «Мамологія», переглянути освітню реформу та отримання держпідтримки дітям з маленьких міст та сіл.

Для округу Деркач обіцяв боротися за збільшення фінансування ремонту доріг Сумської області з держбюджету, не дозволити «Укрзалізниці» скасувати потяг сполученням «Суми–Зернове», збільшити кількість зупинок міжнародних поїздів в Сумській області та не допустити скорочення приміських поїздів.

Ще один самовисуванець Ігор Молоток вже був нардепом двох попередніх скликань. Балотуючись цього разу, у своїй програмі він дав 19 обіцянок. Як і «Слуги народу», він обіцяв зняти депутатську недоторканність, запровадити кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісів та встановити матеріальне забезпечення педагогів на рівні трьох мінімальних зарплат.

Деякі програмні обіцянки Молотка також схожі із загальним курсом президентської партії. Зокрема, він обіцяв сприяти розвитку дорожньої інфраструктури, промисловості, сільського господарства та реформуванню ЖКГ. Також він має намір домагатися скасування інституту недоторканності та підтримувати впровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Загалом Молоток не дає прямих обіцянок подати якісь конкретні законопроекти та не окреслює окремі обіцянки щодо розвитку округу. Він збирається підтримувати медичну реформу, зокрема, створення ефективної системи профілактичної медицини. Також нардеп має добиватися встановлення єдиної закупівельної ціни на молоко і підвищення орендної плати за земельні паї до 15%.

Ще чотири мажоритарники Сумської області пройшли до Ради від «Слуги народу». Їхні програми досить схожі. Всі вони як один обіцяють «утілити курс президента Володимира Зеленського у конкретних законопроектах і політичних рішеннях».

Тетяна Рябуха у своїй програмі дала 36 обіцянок. Від інших «слуг народу» вони відрізняються намірами щодо подачі законопроектів та розвитку округу.

Нардеп обіцяла особисто внести законопроекти про забезпечення молодих фахівців першим робочим місцем та розширенням їх соціальних гарантій, а також – про відновлення та будівництво оздоровчих закладів відпочинку для дітей та молоді.

Для округу Рябуха обіцяла відбудувати дитячі оздоровчі заклади відпочинку у Сумах, які зараз перебувають у занедбаному стані.

Інші обіцянки нардепа перетинаються із програмами її колег з політсили. Вона має намір домагатися запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг, доплати за кваліфікацію та стаж педагогам, зменшення вартості ліків, залучення інвесторів для будівництва нових підприємств, будівництва сучасних дошкільних навчальних закладів.

У програмі Ігоря Васильєва 32 обіцянки. Він взявся домагатися поліпшення матеріального забезпечення армії, відновлення великих проєктів у промисловості та інфраструктурі із залученням приватних інвесторів та збільшення фінансування у розбудову транспортної інфраструктури округу.

Також Васильєв обіцяв запустити високошвидкісні потяги через Суми та прилеглі райони, вирішити конфліктної ситуації, що склалася між владою Сум та області та підтримувати через програми та субвенції в обласному центрі та районних центрах округу підприємницьку діяльність, медицину, освіту, дитячий спорт та програми соціального захисту.

Максим Гузенко дав 33 програмні обіцянки. Щодо законотворчості, він обіцяв внести до Верховної ради два законопроекти: про удосконалення шкільної освіти та щодо контролю за якістю харчових продуктів.

Для розбудови округу він обіцяв домагатися створення перспективних робочих місць для молоді, залучення молоді до активного суспільного життя з метою припинення трудової міграції молодих фахівців, удосконалити мережі маршрутів громадського транспорту та сприяти реалізації туристичного потенціалу сільської місцевості.

Ще один «слуга народу» Микола Задорожній дав 26 програмних обіцянок. Його програма майже калькована з партійної. Єдина відмінність – обіцянки щодо округу.

Задорожній має домагатися виділення коштів для оновлення обладнання для лікарень та інфраструктури шкіл округу.

Також у нардепа є обіцянки впровадити прозорий механізм ремонту доріг за принципом «Найгірші дороги ремонтуються першими» та незалежний аудит якості автошляхів.

Нагадаємо, раніше ми писали про обіцянки мажоритарників інших областей, зокрема, Харківської та Київської.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: