Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати Закарпатської області

Читать на русском

Закарпатська область – одна з небагатьох, де на одномандатних виборчих округах більшість взяли не «слуги народу». З шести округів на чотирьох пройшли до Ради самовисуванці, на одному – представник «Єдиного центру» і ще на одному – «Слуги народу». «Слово і Діло» подивилося, які обіцянки вони давали виборцям у своїх програмах.

Самовисуванець Роберт Горват був нардепом попереднього скликання. Балотуючись цього разу, у передвиборчій програмі він дав 35 обіцянок.

Декілька обіцянок Горвата стосуються податків: збереження спрощеної системи для малого бізнесу, запровадження пільгової ставки ПДВ для діяльності з надання туристичних послуг, податкові пільги для індустріальних парків та виробництва електромобілів, збільшення ренти за користування надрами загальнодержавного значення.

Для округу Горват обіцяв сприяти розвитку туризму та залученню інвестицій в області, посилити фінансову незалежність громад та завершити процес децентралізації на Закарпатті, затвердити ефективну держпрограму з відновлення лісів в українських Карпатах та посилити відповідальності за незаконну вирубку.

Також нардеп має виконати програмні обіцянки про скасування мораторію на продаж землі, повернення окупованих територій Донбасу і Криму під контроль держави, знизити вартість розмитнення вживаних автомобілів.

Голова партії «Єдиний центр» Віктор Балога у Раді IX скликання увійшов до депутатської групи «За майбутнє». Політик вже вчетверте пройшов до парламенту. В його передвиборчій програмі багато обіцянок, які перетинаються із програмою «Слуги народу»: скоротити кількість нардепів, скасувати недоторканність парламентаріїв, президента та суддів, відкликати депутатів, які погано працюють, виносити на референдум всі важливі питання, ухвалити законопроекти про посилення боротьби з корупцією.

Також Балога обіцяв підтримувати законодавчі ініціативи щодо подвійного громадянства з країнами-членами ЄС, сприяти виділенню коштів на ремонт доріг та протипаводкові заходи, впроваджувати сучасні технології переробки сміття.

Для округу Балога має сприяти виділенню фінансування для очистки каналу Верхнє-Середнянське, вирішити проблеми із постачанням питної води та з відкриттям пожежної частини в Берегівському районі, а також провести капремонт в місцевих навчальних закладах.

Крім того, Балога обіцяв людям європейські зарплати та пенсії.

Михайло Лаба від «Слуги народу» вперше пройшов до Ради та одразу дав 39 обіцянок. Більшість обіцянок у його програмі ідентична з програмами інших мажоритарників від «слуг народу». Зокрема, скасувати формули на зразок «Ротердам+» в енергетиці, зменшити вартість ліків, унеможливити вихід під заставу підозрюваного у корупції, забезпечити молоді працевлаштування та простір для самореалізації та впровадити рік пільгового оподаткування для молодих підприємців.

Також Лаба обіцяв гідні пенсії, монетизацію пільг і субсидій та відновлення аеропортів у кожному обласному центрі.

Самовисуванець Валерій Лунченко з 2012 року був нардепом двох скликань із невеликою перервою під час головування у Закарпатській обласній держадміністрації у 2014 році. Лунченко втретє опинився у стінах парламенту із такими обіцянками: сприяти розвитку бізнесу, створити робочі місця та побудувати житло в окрузі, забезпечити безперебійне постачання світла, газу, тепла та води.

Також політик обіцяв, що житлово-комунальні послугу будуть доведені до європейського рівня, забезпечити освітлення та гарантувати безпеку громадських споруд, місць відпочинку мешканців та вулиць. Малозабезпеченим громадянам Лунченко обіцяв адресну матеріальну допомогу, а самотнім людям похилого віку та людям з особливими потребами – належну допомогу.

Ще один самовисуванець Василь Петьовка вже вчетверте пройшов до парламенту. У своїй програмі він дав 15 обіцянок, зокрема, забезпечити надійну обороноздатність України, встановити мир на Сході та повернути Крим, подати заявки на членство України в НАТО та ЄС.

Серед законодавчих ініціатив Петьовка обіцяв ухвалити закони, які б забезпечили гідний рівень життя українців відповідно європейських стандартів, скасувати «захмарні» заробітні плати чиновників, ініціювати законопроекти щодо розвитку малого та середнього бізнесу

Також Петьовка у своїй передвиборчій програмі обіцяв знизити комунальні тарифи, а для округу – лобіювати повне державне фінансування протипаводкових заходів, сприяти залученню інвестицій у деревообробну галузь Тячівщини й Рахівщини та виділенню коштів на ремонт доріг, розвиток інфраструктури.

Вперше пройшов до Верховної ради самовисуванець Владіслав Поляк, який увійшов до депутатської групи «За майбутнє». На його рахунку тільки 8 програмних обіцянок, зокрема, знизити ціни на газ та електроенергію, легалізувати подвійне громадянство, залишати в Закарпатті акцизний збір, призначений для ремонту доріг, підвищити в кілька разів зарплати вчителям української мови і літератури. Є в нардепа й нетривіальна обіцянка – фінансово підтримувати молодих письменників і поетів.

Раніше ми писали, які програмні обіцянки дали мажоритарники Чернівецької, Житомирської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: