Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати Київської області

Читать на русском

Нова Верховна рада розпочне роботу 29 серпня. До парламентських виборів «Слово і Діло» докладно розібрало за темами програми п'яти політичних партій, які отримають мандати. Тепер, коли ми знаємо переможців на одномандатних округах, подивимося, що вони обіцяли в своїх програмах. Ми пройдемося мажоритарниками кожної області. Раніше «Слово і Діло» вже дивилося передвиборчі обіцянки нардепів, обраних киянами. Сьогодні розглянемо програми нардепів від Київської області.

У дев’яти округах Київської області лише в одному переміг кандидат не від «Слуги народу», а від політичної партії «Біла Церква разом» Микола Бабенко. До речі, він дав найменше обіцянок (лише 7). У своїй законотворчій діяльності майбутній нардеп, який незабаром має скласти присягу, збирається запровадити механізм відповідальності за незаконне збагачення, а також механізм подолання корупції через безумовне відсторонення осіб від посад. Також політик має намір домагатися реформування галузі житлово-комунального господарства та гарантувати отримання субсидій.

Щодо діяльності безпосередньо на окрузі, то в програмі Бабенка йдеться про запровадження механізму громадського бюджету та публічної звітності місцевої влади, а також, щоб жителі Київської області могли отримати онлайн будь-які послуги органів державної влади чи місцевого самоврядування.

Усі інші мажоритарники області належать до партії «Слуга народу». «Слово і Діло» звернуло увагу, що деякі тези в програмах майбутніх нардепів від одномандатних округів цієї політсили написані як під копірку. В усіх мажоритарників повторюються обіцянки втілити курс президента в конкретних законопроектах і політичних рішеннях. Тобто всі мажоритарники Київської області взяли на себе зобов’язання голосувати за президентські законодавчі ініціативи.

До речі, деякі обіцянки також перегукуються з програмними обіцянками Зеленського. Так, мажоритарники обіцяють скасувати недоторканність народних депутатів, спростити процедуру імпічменту президента, запровадити механізм відкликання депутатів усіх рівнів, які втратили довіру виборців, а також впровадити механізм реального народовладдя та прямої демократії, надати людям змогу впливати на рішення влади через референдуми й опитування та ліквідувати непотрібні державні органи.

Майже всі обіцяють притягнути чиновників до відповідальності за незаконне збагачення. Окрім обов’язкових обіцянок, є й особисті, які стосуються як законотворчої діяльності так і проблем округу.

Найбільше обіцянок дав Сергій Бунін (41), який, зокрема, пообіцяв домагатися зменшення вартості комунальних послуг і з цією метою взяти під особистий контроль проведення заходів енергозбереження. Також у програмі Буніна є обіцянки домагатися зменшення вартості ліків, обмеження олігархічних монополій та забезпечити перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи.

Для округу нардеп планує взяти під особистий контроль проведення заходів зі зменшення втрат тепла шляхом утеплення будинків та вирішити проблему вивезення сміття. Також він обіцяв домагатися від уряду будівництва об’їзної дороги навколо Борисполя.

Олександр Горобець, окрім уже перерахованих стандартних для «Слуги народу» обіцянок, прописав у програмі, що підтримуватиме будівництво об'єктів спортивного, соціально-культурного призначення, має припинити практику знищення зелених зон під забудову й регулярно звітувати перед громадянами та бути доступним для виборців (хоча це й так належить до обов’язків нардепа).

В окрузі Горобець планує створити робочі місця, виділяти землю першочергово під соціальні об'єкти (хоча це не належить до компетенції парламентаря), ініціювати будівництво шляхопроводів у містах Вишневе, Ірпінь, Боярка й підтримувати в цих містах створення нових парків, скверів та зелених зон.

Цікаво буде спостерігати, яким чином збирається виконувати обіцянку взяти під особистий контроль проведення медичної реформи Анна Скороход. Також вона планує вимагати від уряду ремонту доріг за принципом «найгірші дороги ремонтуються першими». Ситуацію з безробіттям Скороход обіцяла вирішувати шляхом залученням іноземних інвестицій та будівництва інфраструктурних об’єктів, підприємств та установ.

Вона пообіцяла внести законопроекти про захист навколишнього середовища та вирішення проблем звалищ; про боротьбу з монополіями; про земельну біржу; про скасування ПДВ та запровадження єдиної системи оподаткування малого, середнього та великого бізнесу; про встановлення пенсій на рівні не менше мінімальної зарплати, про квотування на присутність у торгових мережах місцевого виробника.

У Миколи Галушка загалом 36 обіцянок, серед яких є як вже перелічені та притаманні всім програмам кандидатів від СН, так і «особисті». Оскільки Галушко представляє округ у Броварах, то в місті він обіцяє розібратися з проблемами водопроводів, побудувати школу в районі щільної багатоповерхової забудови, а також збудувати сміттєпереробне підприємство, завершити процес створення місцевого театру, добиватися ухвалення нового закону «Про землю» та завершити інвентаризацію земель на території Броварського й Баришівського районів.

Олег Дунда обіцяє протидіяти захопленню земельних ділянок, вирішувати проблему вивезення сміття на законодавчому рівні та особисто внести до ВР законопроект про «Про дерегуляцію». Також політик обіцяє, що кнопкодавство та прогули стануть автоматичною підставою для позбавлення депутатського мандата.

Щодо боротьби з корупцією, то Дунда обіцяє, що підозрювані в цьому злочині не зможуть вийти під заставу, а в разі засудження їх очікуватиме конфіскація майна та довічна заборона обіймати державні посади. При цьому викривач корупції перебуватиме під захистом держави та отримуватиме матеріальне заохочення.

Журналіст, а невдовзі й нардеп Олександр Дубінський пообіцяв покарати всіх, хто грабував країну. Також протягом найближчих 5 років політик має припинити розкрадання грошей, які йдуть із бюджету на дороги, медицину, освіту та безпеку й прибрати від влади на місцевому рівні всіх корупціонерів та казнокрадів. Для округу Дубінський обіцяв створити фаховий кадровий резерв, обрати найкращих компетентних кандидатів для управління комунальними підприємствами, вирішити проблеми з питною водою.

Особисто Дубінський обіцяв внести законопроекти «Про декларування чиновниками та членами їх родин витрат», «Про мораторій на влаштування сміттєвих полігонів в Україні» та «Про обов’язок бізнесу компенсувати шкоду екології та здоров’ю людей».

Валерій Колюх обіцяє ініціювати програму реконструкції та регулярного ремонту доріг свого округу та впорядкувати системи землекористування, запровадження справедливої орендної плати на використання пайових та державних земель. Також мажоритарник обіцяв домогтися збільшення видобутку вітчизняного газу, розвитку «зеленої» енергетики для зменшення вартості комунальних послуг та стовідсоткового покриття території України якісним широкосмуговим інтернетом.

Багато обіцянок, пов’язаних із ЧАЕС, на рахунку Ольги Василевської-Смаглюк. Вона обіцяє домагатися, щоб податки підприємств, які працюють у зоні відчуження, залишалися в громаді, на законодавчому рівні змінити систему заходів щодо ліквідації Чорнобильської катастрофи в галузі медицини, зобов’язати підприємства та органи влади регулярно проводити комплексне обстеження працівників, учнів та студентів на онкологічні захворювання.

Також нардепка обіцяла внести зміни до Конституції України для створення посади інформаційного комісара.

Раніше ми писали, що обіцяли новообрані нардепи-мажоритарники киянам у своїх передвиборчих програмах.

Також ми розбирались, як мажоритарники нової Ради виконували обіцянки в попередньому скликанні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: