Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати від Харківської області

Читать на русском

У Харківській області 14 одномандатних округів, на одному з яких переміг самовисуванець, ще на одному – кандидат від «Опоблоку», а на всіх інших до парламенту пройшли представники «Слуги народу». «Слово і Діло» подивилось, які обіцянки давали мажоритарники жителям області у своїх передвиборчих програмах.

Самовисуванець Олександр Фельдман, який переміг на 174-му окрузі, далеко не новачок у політиці. Він був нардепом чотирьох скликань, починаючи з 2002 року як мажоритарник від одного з округів Харкова, двічі проходив до Ради за списками «Батьківщини», потім вступив до лав «Партії регіонів», до Ради попереднього скликання пройшов в якості самовисуванця і був членом депутатської групи «Воля народу». В новому парламенті Фельдман входить до фракції «Опозиційна платформа – За життя».

У програмі Фельдмана записано, що належний рівень життя пенсіонерів, багатодітних сімей та дітей-сиріт є головним пріоритетом реалізації депутатських повноважень. Також він обіцяв забезпечити залучення інвестицій, підтримку вітчизняного товаровиробника, захист малого і середнього бізнесу.

Фельдман обіцяв створити робочі місця для молоді, впровадити громадські слухання щодо формування та використання місцевого бюджету, розпочати державно-приватне партнерство щодо розвитку території парку у Харкові.

Від «Опоблоку» до парламенту пройшов Дмитро Шенцев, у котрого за плечима досвід роботи нардепом у чотирьох скликаннях. Його передвиборча програма трохи перетинається з програмою «Слуги народу». Він також обіцяє запровадити страхову медицину, розробити законопроекти, що запобігають масовому відтоку кадрів за кордон, розв'язати інфраструктурні проблеми, забезпечувати екологічний розподіл сміття та створювати енергоефективні проекти.

Але вирішення проблеми війни та миру в представника Опоблоку інше, він обіцяє скасувати блокаду Донбаса, вступити у прямий переговорний процес із кожною зі сторін конфлікту.

Жителям округу Шенцев обіцяв запровадити стипендіальні програми для підтримки талановитих школярів, підтримувати ДЮСШ, спортивні команди та творчі колективи, сприяти проведенню культурних та спортивних заходів.

Ще 12 мажоритарників області пройшли до Ради від президентської партії. Всі програми мають однакові обіцянки втілити курс президента у конкретних законопроектах, сформувати професійний уряд народної довіри, домагатися скасування недоторканності народних депутатів, спрощення процедури імпічменту президента, очищення та перезавантаження прокуратури, СБУ та антикорупційних органів.

Відрізняються програми «слуг народу» тільки тим, що деякі нардепи обіцяють особисто подати певні законопроекти або дають власні обіцянки щодо округу.

Марія Мезенцева обіцяє внести до Ради законопроекти про обов'язкове медичне страхування, про захист материнства та збільшення розміру допомоги при народженні дитини, про запровадження оплати праці депутатів органів місцевого самоврядування, про штрафи за цькування в інтернеті та про зменшення ввізного мита на автомобільні транспортні засоби.

Ще один нардеп від «Слуги народу» Олександр Одарченко обіцяє внести до Верховної ради законопроекти щодо ефективної стратегії розвитку малого і середнього бізнесу, створення підприємств, які надаватимуть комплексні послуги у різних сферах та щодо спрощення доступу для отримання освіти.

Вікторія Кінзбурська у програмі обіцяла внести законопроекти щодо можливості зацікавленим підприємствам завершувати довгобудови, а також про профілактику і виявлення онкозахворювань, про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

«Слуга народу» Юрій Здебський у своїй програмі не давав прямих обіцянок щодо подання конкретних законопроектів. Утім обіцяв сприяти розвитку округу, зокрема, у виділенні коштів для ремонтів дитячих садків та шкіл.

Раніше ми писали, що у програмах обіцяли мажоритарники Кіровоградської та інших областей.

Також ми повідомляли, соціологи з’ясували, що більше половини українців не знають, хто був обраний депутатом в їх мажоритарному окрузі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: