Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 10-13 вересня

Читать на русском

Верховна рада України продовжує працювати в насиченому режимі. Попереду два пленарні тижні поспіль, причому 10-13 вересня будуть повноцінні робочі дні — ні години запитань до уряду, ні роботи в комітетах в середу після обіду. Про що народні депутати говорили під час сьогоднішньої Погоджувальної ради, розбиралося «Слово і Діло».

Спікер Верховної ради Дмитро Разумков почав Погоджувальну раду з нагадування про те, що 7 вересня відбувся обмін полоненими з Росією. За його словами, президент показав, що при наявності мети і політичної волі «майже ніколи не буває питань, які неможливо вирішити». Разумков зазначив, що цю практику потрібно перейняти і для роботи парламенту — об'єднати зусилля в інтересах країни.

Разумков повідомив, що станом на 5 вересня до порядку денного другої сесії Ради увійшло 188 питань: «Переважна більшість з них стосується ініціативи народних депутатів, з яких 50 визначені президентом України як невідкладні, 13 невідкладних проектів ініційовані самим президентом. Перехідними з минулого скликання є 69 питань. Серед них чотири законопроекти повернуто з вето президента для повторного розгляду».

Законопроекти Зеленського: які зміни президент запропонував РадіВолодимир Зеленський зареєстрував у парламенті понад 20 законопроектів. Ми розібралися, що пропонує змінити президент.

Протягом другої сесії нардепи повинні будуть розглянути 7 законопроектів про внесення змін до Конституції України. Також на наступному пленарному тижні, 17-20 вересня, повинні розглянути державний бюджет на 2020 рік.

Безпосередньо на цей пленарний тиждень комітети підготували вже 36 питань, але порядок денний ще може доповнитись.

Фракція «Слуга народу» підтримала розгляд законопроекту про імпічмент і внесення змін до регламенту Ради. Олександр Корнієнко також заявив, що його фракція трохи не задоволена темпами роботи і готова працювати більш інтенсивно. «І не може не викликати з нашого боку такої як би радості і навіть натхнення те, що наступного тижня ми все-таки приступимо до внесення змін до регламенту Верховної ради. Я бачу тут підготовлені комітетом законопроекти, які дозволять нам спростити регламентні процедури, їх розплутати, бо вони заплутані», – додав він.

Ірина Геращенко від «Європейської солідарності» заявила, що у зв'язку з проведенням «місцевих виборів» в Криму парламенту варто підготувати звернення до інших країн, щоб визнати ці вибори нелегітимними. Крім того, вона попросила президента Володимира Зеленського підписати закон про ТСК.

Сергій Рахманін повідомив, що «Голос» уже допрацював і найближчим часом зареєструє законопроект щодо криміналізації несанкціонованих переговорів з представниками країни-агресора. У групі «За майбутнє» таку ініціативу підтримали. «Тому що питаннями звільнення наших полонених, переговорним процесом має займатися держава, а не політичні партії чи окремі політичні діячі на догоду особистому піару. І в умовах, коли так важко знайти спільну мову з країною-агресором для звільнення українських громадян з полону, втручання в процес переговорів сторонніх приватних осіб не наближає світ, а тільки його віддаляє», — підкреслив Тарас Батенко.

В «Опозиційній платформі — За життя» засудили прохання Національної комісії з питань телебачення і радіомовлення анулювати ліцензію телеканалу NewsOne. Юрій Бойко назвав це серйозною загрозою для свободи слова в країні. Що стосується порядку денного, Бойко знову заявив про принциповість питання «припинення тарифного геноциду». Про ціни на газ говорили і у фракції «Батьківщини».

Нагадаємо, Верховна рада може отримати новий регламент до листопада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: