Законопроекти Зеленського: які зміни президент запропонував Раді

Читать на русском

До Верховної ради за перший тиждень роботи внесли більше законопроектів, ніж зазвичай за місяць – 387. Найбільша кількість ініціатив належить президенту Володимиру Зеленському. З огляду на те, що всі його законопроекти зараз сприймають на «ура», «Слово і Діло» вирішило детальніше розібратися, які зміни пропонує глава держави.

Для початку президент вирішив ускладнити життя народним депутатам: до Конституційного суду вже направлено зміни щодо додаткових підстав для дострокового припинення повноважень. Зеленський пропонує позбавляти мандата, наприклад, якщо суд встановить факт кнопкодавства або в разі відсутності депутата на третині пленарних засідань без поважних причин.

Крім того, Зеленський подав зміни, які передбачають скорочення кількості нардепів до 300 осіб, зобов'язують їх володіти державною мовою, а також закріплюють пропорційну виборчу систему. Цей законопроект вже теж знаходиться в КСУ. Серед інших запропонованих змін до парламенту — створити ефективний механізм організації та діяльності Верховної ради.

Не забув Зеленський і про себе: він запропонував внести зміни до Конституції і закріпити за президентом право створювати незалежні регуляторні органи, призначати і звільняти директора Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань.

У перший же день роботи нового парламенту Зеленський взявся за вирішення питання зі штрафами для власників «євроблях» — запропонував відтермінувати на 90 днів штрафні санкції за порушення терміну ввезення автомобіля.

Глава держави знову вніс законопроект про конфіскацію незаконних активів чиновників. У документі пропонується карати за це позбавленням волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади (до 3 років), а також конфіскувати незаконні активи. Що стосується корупції, то Зеленський запропонував законопроект, який встановлює для викривачів корупції їх права та гарантії захисту.

На розгляд до профільного комітету вже направлений законопроект президента про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину – штраф від 700 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі від 1 до 7 років.

Закон про тимчасові слідчі комісії з нормою про імпічмент Зеленського не задовольнив, тому він вніс окремий законопроект про процедуру усунення президента з поста. Якщо його ухвалять, Верховна рада може оголосити імпічмент тільки в разі, якщо президент вчинив державну зраду або інший злочин.

Нагадаємо, раніше ми обговорили з експертом пропозиції Володимира Зеленського щодо внесення змін до Конституції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: