Допомога Україні від США: запит Білого дому VS ухвалений Палатою представників законопроєкт

Читать на русском

Палата представників США після піврічного зволікання проголосувала за законопроєкт про надання допомоги Україні у розмірі 60,84 млрд доларів. Автор ухваленого законопроєкту – спікер Майк Джонсон, який протягом кількох місяців блокував допомогу Україні, а тепер назвав питання її виділення «критично важливим». Як пишуть американські ЗМІ, свою думку Джонсон міг змінити після ознайомлення з розвідувальними даними та свідченнями злочинів росії. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, чим відрізняється ініціатива Джонсона від запиту Білого дому, поданого до Конгресу у жовтні.

Одна з головних відмінностей полягає в тому, що Білий дім у своєму запиті до Конгресу США на 105 млрд доларів об'єднав в один законопроєкт допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Для України там було передбачено найбільшу частку – 61,4 млрд доларів. У законопроєкті було передбачено:

  • 18 млрд доларів на поповнення запасів озброєння США, відшкодування витрат на оборонні послуги та військову освіту та підготовку, надані Україні;
  • 14,4 млрд на технічну, розвідувальну підтримку, збільшення обсягів виробництва озброєння, кібербезпеку;
  • 12 млрд – на закупівлю озброєння для України;
  • 1,7 млрд – на програму Foreign Military Financing для України та інших партнерів США, які зазнали впливу російської агресії.

На надання прямої бюджетної підтримки Україні США закладали 11,8 млрд доларів, ще 2,2 млрд Білий дім запитував для економічної допомоги Україні та іншим країнам. На інші види допомоги, зокрема гуманітарну, Білий дім просив виділити 1,1 млрд доларів.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон запропонував розділити іноземну допомогу на чотири законопроєкти – окремо для України, Ізраїлю та Тайваню, а четверта ініціатива пов'язана з найбезпекою.

Пакет допомоги Україні запропонований у розмірі 60,8 млрд доларів, він передбачає такі оборонні витрати:

  • 23,2 млрд – на поповнення запасів США;
  • 13,8 млрд – на закупівлю озброєння для України за програмою Ukraine Security Assistance Initiative
  • 11,3 млрд – на поточні американські операції у регіоні;
  • 1,6 млрд – на виділення грантів на купівлю зброї у виробників (програма Foreign Military Financing).

Окремо в законопроєкті зазначено, що адміністрація Байдена має негайно передати Україні далекобійні ракети ATACMS, якщо це «не шкодить інтересам національної безпеки США».

У законопроєкті передбачено 7,8 млрд доларів прямої бюджетної підтримки (крім пенсій) для України та 1,57 млрд економічної допомоги.

Зазначимо, що 7,8 млрд – це кредитні кошти: щоб Україна їх отримала протягом 45 днів держсекретар та Міноборони США мають надати Конгресу Стратегію підтримки нашої країни, а протягом 60 днів – укласти угоду з Україною на повернення коштів. При цьому у законопроєкті передбачена можливість списання кредиту президентом США: після 15 листопада 2024 року – до 50% боргу, після 1 січня 2026-го – будь-якої суми.

Ще 1,3 млрд доларів у законопроєкті закладено на інші види підтримки.

Нагадаємо, також Палата представників США ухвалила законопроєкт про використання заморожених активів росії для допомоги Україні.

Допомогу Україні тепер має затвердити Сенат, голосування заплановане на 23 квітня. Джо Байден обіцяв підписати законопроєкт якнайшвидше.

Президент Володимир Зеленський після голосування у Конгресі заявив, що зброя дасть Україні шанс на перемогу у війні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: