Поліція закрила «справи Бахматюка», які забрали в НАБУ

Читать на русском

Поліцейські закрили забрані у детективів кримінальні провадження, в яких фігурували аграрний холдинг Avangard і VAB банк.
Олег Бахматюк

Національна поліція закрила забрані з Національного антикорупційного бюро кримінальні провадження, в яких фігурували VAB банк і аграрний холдинг Avangard, кінцевими бенефіціарами котрих є олігарх Олег Бахматюк.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Центр протидії корупції.

Перше кримінальне провадження стосувалося можливого заволодіння службовими особами VAB банку 1,2 млрд грн рефінансування, які видав Національний банк України на фінансове оздоровлення банку, аби він не збанкрутував і не втратив кошти вкладників. Однак 22 лютого генеральний прокурор Юрій Луценко забрав цю справу в НАБУ і передав слідчим поліції для подальшого розслідування. Пізніше НАБУ порушило нове кримінальне провадження, в якому вже досліджувалися можливі махінації з кредитом Нацбанку, але цю справу передав до поліції вже керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Зрештою ці провадження об'єднали в одне, яке було закрито слідчим поліції.

Друге кримінальне провадження стосувалося можливого заволодіння 1,1 млрд грн державного бюджету за участі підприємств холдингової компанії «Авангард». Проте у 2017 році заступник Холодницького Володимир Кривенко змінив підслідність у справі, передавши її до поліції. Пізніше прокурор Генеральної прокуратури цю справу закрив, а постанову про закриття ніхто не оскаржував.

Як відомо, НАБУ і САП затримали помічницю судді і адвоката. Як з'ясувалося, помічниця судді допомагала своєму знайомому адвокату у незаконному моніторингу судових рішень у справі аграрного холдингу «Авангард». Наразі ця справа перебуває на розгляду суду по суті.

Нагадаємо, Бахматюк через суд намагався прискорити НАБУ в передачі справи його банку до поліції. Раніше САП забрала у НАБУ справу Одеського аеропорту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: