У САП пояснили, чому забрали в НАБУ справу аеропорту «Одеса»

Читать на русском

В Антикорупційній прокуратурі повідомили, що детектив не зміг зібрати достатньо доказів для вручення підозр у справі Одеського аеропорту.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Детективами Національного антикорупційного бюро не було здобуто достатньо доказів для обґрунтування підозр службовим особам Одеської міської ради у зловживанні службовим становищем під час відчуження комунального майна Одеського аеропорту в інтересах приватної фірми і вичерпана можливість здобути нові докази.

Про це йдеться у відповіді заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимира Кривенка на запит журналіста «Слова і Діла».

«Протягом майже 3 років, детективами НАБУ так і не було здобуто достатніх доказів, які обґрунтовують підозру службових осіб Одеської міської ради у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого саме статтею 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем)... Приймаючи до уваги позицію детективів НАБУ щодо неспроможності здобуття нових доказів, надаючи неупереджену оцінку раніше зібраним доказам у їхній сукупності, постановою старшого групи прокурорів від 10 червня у кримінальному провадженні змінено попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення з частини 3 статті 28, ч. 2 ст. 364 КК України на ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість)», – йдеться у відповіді.

Як повідомляють у САП, проекти підозр у цій справі вперше почали розроблятися у 2017 року і потім неодноразово змінювалися. Але, на думку прокуратури, всі ці документи не підкріплювались здобутими в ході розслідування доказами.

«На численних спільних нарадах прокурорами САП неодноразово вказувалось детективам НАБУ на відсутність належної доказової бази, помилковість попередніх висновків органу досудового розслідування та недоліки досудового слідства. На останній спільній нараді, проведеній навесні 2019 року, детективи НАБУ визнали факт вичерпання можливостей зібрання інших доказів», – повідомили у прокуратурі.

Втім після цієї наради детективи у квітні 2019 року знову склали проекти повідомлення про підозру деяких особам у цій справі, але САП їх не погодила. У прокуратурі вказали на низку недоліків у цих проектах та вважають, що детективи не надали належну оцінку двом рішенням Одеської міськради щодо Одеського аеропорту, оскільки вони ухвалювалися більшістю депутатів, які свідомо голосували за них. Тому, на думку прокуратури, службовими особами та депутатами Одеської міськради належним чином не враховані ризики невиконання в повному обсязі рішень щодо відчуження комунального майна Одеського аеропорту.

«Проведеним досудовим розслідуванням не було здобуто доказів, які свідчать про умисел службових осіб та депутатів Одеської міськради, направлений саме на зловживання своїм службовим становищем в особистих інтересах або інтересах третіх осіб, їхню змову зі службовими особами КП «Міжнародний аеропорт «Одеса», ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» чи компанії Odessa airport development Ltd на вчинення кримінального правопорушення. Зібрані досудовим розслідуванням докази свідчили про те, що службові особи та депутати Одеської міськради при ухваленні рішень та створенні ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» належним чином не врахували інтереси територіальної громади міста Одеса, тобто неналежно виконували свої службові обов'язки через несумлінне ставлення до них», – вважають у САП.

Нагадаємо, САП забрала у НАБУ справу Одеського аеропорту і передала її до місцевої поліції. Раніше за клопотанням детективів НАБУ суд наклав арешт і передав в управління АРМА Одеський аеропорт. Однак пізніше Солом'янський районний суд міста Києва скасував передачу Одеського аеропорту в управління АРМА. САП подала на це рішення скаргу, проте Київський апеляційний суд відмовився відкрити за нею провадження. У зв'язку з цим антикорупційні прокурори звернулися до Верховного суду з касацією. Верховний суд її задовольнив і скасував рішення Київського апеляційного суду про відмову відкривати провадження. Втім Київський апеляційний суд знову відмовився відкривати провадження за скаргою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: