Луценко забрав у НАБУ справу банку Бахматюка й передав до поліції

Читать на русском

У Національного бюро забрали справу про рефінансування банку аграрного олігарха, попри складання проекту підозр.
Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко забрав у Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження щодо рефінансування ВіЕйБі банку олігарха Олега Бахматюка Національним банком України і передав його до Національної поліції.

Таку постанову він виніс 22 лютого, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Економічну правду».

«Визначити підслідність кримінальних правопорушень... у кримінальному провадженні №12016100000001664 від 8 жовтня 2016 року в порядку вирішення спору про підслідність за Головним слідчим управлінням Нацполіції», – йдеться в документі.

Водночас у НАБУ повідомили, що склали у вказаному провадженні проекти повідомлення про підозру причетним до вказаного правопорушення особам.

Однак у Генеральній прокуратурі вважають, що «готування пред'явити підозри» не є в розумінні КПК України стадією, яка свідчить про те, що особи, які вчинили злочин, достеменно відомі та їм повідомлено про підозру.

Таким чином, генпрокурор використав свої повноваження, передбачені частиною 5 статті 218 КПК України. Але, на думку НАБУ, Луценко порушив ст. 216 КПК щодо підслідності і ст. 36 КПК, яка забороняє передавати підслідні НАБУ справи іншим правоохоронцям.

Нагадаємо, в цій справі НАБУ встановило транзакції банку Бахматюка перед визнанням його неплатоспроможності. Також детективи вивчали звернення олігарха до Нацбанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: