Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи Гройсман

Читать на русском
Якщо Українська стратегія пройде до Верховної ради, Володимир Гройсман обіцяє запровадити податок для багатіїв, скоротити кількість міністерств, захищати децентралізацію та вступ України до ЄС.
Слово і Діло

Після того, як президент України Володимир Зеленський оголосив дострокові вибори до Верховної ради, між політиками, які ведуть свої партії до парламенту, почалася запекла боротьба за виборця. В підсумку в нас справжній «парад» обіцянок – у передвиборних програмах, ЗМІ, ток-шоу та на особистих сторінках політиків у соціальних мережах. «Слово і Діло» вже зараз фіксує, що обіцяли лідери партій із топ-11 соціологічних рейтингів. Сьогодні подивимось, які зобов'язання з моменту оголошення виборів узяв на себе Володимир Гройсман.

У найближчі місяці після виборів Кабінет міністрів піде у відставку. Але тим не менш Володимир Гройсман так щедро роздає обіцянки, немов він і надалі залишиться в прем'єрському кріслі, з моменту оголошення виборів ми зафіксували їх 17 (дві вже виконав, одну – провалив).

Так, Гройсман провалив обіцянку про те, що до 14 липня до парламенту буде внесений законопроект про зміни до бюджету для збільшення фінансування ремонту дороги Запоріжжя-Маріуполь. Але до обіцяної дати документ у Верховній раді не з'явився.

Як і обіцяв Гройсман, на початку червня уряд завершив ухвалення всієї нормативної бази, необхідної для запуску нової моделі ринку електроенергії. Нова модель ринку стартувала 1 липня. В зв'язку з її запуском Гройсман давав ще одну обіцянку – обмежити вартість електроенергії для населення: «Для мене важливо в цьому ринку, що не має збільшитися вартість для населення. Закон дає нам можливість обмежити цю ціну, й ми це зробимо». 5 червня Кабмін ухвалив положення про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії. Згідно з ним, передбачене використання граничної ціни на електроенергію. З 1 липня новий механізм дозволяє зберегти тарифи для побутових споживачів на рівні, визначеному в лютому 2015 року.

Якщо вірити соціологічним опитуванням, нещодавно створена партія Гройсмана «Українська стратегія» не зможе подолати 5% бар'єр для проходження до парламенту. Але якщо у Верховній раді буде його фракція, Гройсман обіцяє запровадити податок для багатіїв, ухвалити рішення про скорочення міністерств із 20 до 12 (зокрема, ліквідувати Міністерство інформаційної політики), захищати нову українську школу та децентралізацію. Крім того, він пообіцяв захищати вступ України до Європейського союзу.

Також глава уряду пообіцяв створити Державний фонд майбутнього: «Планують створити Державний фонд майбутнього, який має закумулювати кошти від надходжень від корисних копалин, приватизації, великих монополій, олігархів. Ці мільярди гривень мають працювати на державу. Щоб за рахунок фонду навчали дітей, лікували, вирішували проблеми економіки».

Протягом двох років Гройсман обіцяє збільшити мінімальну заробітну плату до 300 доларів. За його словами, він знає, як це зробити.

З планів на найближчі роки: в 2020 році Гройсман пообіцяв відремонтувати дорогу Дніпро-Решетилівка, до державного бюджету-2020 передбачити на ремонт доріг 75 млрд грн, а до 2021 року відібрати більш ніж 1,6 тис. поліцейських для об'єднаних територіальних громад.

Найближчими місяцями прем'єр-міністр пообіцяв запустити сучасне обладнання радіоізотопної діагностики на базі дитячої лікарні «Охматдит». «Це допоможе виявляти онкозахворювання на ранніх етапах. Такі процедури вкрай необхідні для України, адже зараз їх роблять лише за кордоном», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки дали Святослав Вакарчук, Дмитро Разумков, Юрій Бойко, Петро Порошенко, Ігор Смешко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко та Олег Ляшко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: