Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи Вакарчук

Читать на русском
Святослав Вакарчук дав уже 20 обіцянок. При цьому більшість зовсім нові – боротися з олігархами, скоротити кількість нардепів, боротися з кнопкодавством.
Слово і Діло

Після того, як президент України Володимир Зеленський оголосив дострокові вибори до Верховної ради, між політиками, які ведуть свої партії до парламенту, почалася запекла боротьба за виборця. В підсумку в нас справжній «парад» обіцянок – у передвиборчих програмах, ЗМІ, ток-шоу та особистих сторінках політиків у соціальних мережах. «Слово і Діло» вже зараз фіксує, що обіцяли лідери партій із топ-11 соціологічних рейтингів. Сьогодні подивимось, які зобов'язання з моменту оголошення виборів узяв на себе Святослав Вакарчук.

Вакарчук зараз запам'ятовується в основному емоційними виступами в ефірах телеканалів, а також тим, що на ньому «відіграються» більш досвідчені політики. А ще лідер партії «Голос» дає багато обіцянок, у нього їх уже 20, дві навіть уже виконані.

Нагадаємо, що лише під час одного виступу на політичному ток-шоу «Право на владу» Вакарчук дав 8 обіцянок (причому деякі не дуже нові): внести закон про деолігархізацію, боротися з олігархами, не просити підтримки в олігархів, показати кошти, на які існує партія «Голос», оприлюднити прізвища своєї команди, виганяти з партії людей, які займатимуться незаконною діяльністю, записати в програму курс на Європейський союз і НАТО, не допустити узурпації влади.

Два обіцянки Вакарчук уже встиг виконати. У програмі партії є пункт про те, що «зовнішньополітичний курс України вибудовується виключно до ЄС і НАТО». Крім того, на офіційному сайті політичної сили оприлюднені прізвища всіх членів команди, кандидатів у народні депутати за списками та в одномандатних округах.

Серед обіцянок, які дав Вакарчук, деякі стосуються війни на Донбасі. Політик пообіцяв виступати проти амністії осіб, які скоювали злочини щодо українського народу. Також він запевнив, що партія посилюватиме українську армію й продовжуватиме тиск на Росію. Вибори на окупованих територіях, за словами Вакарчука, мають бути проведені лише після відновлення кордону України.

І найбільш складна для виконання обіцянка – виграти війну з Росією: «Наше завдання зупинити війну є першочерговим тактичної завданням, а наше завдання виграти війну є довгим стратегічним завданням, до якого потрібно йти й розуміти всю комплексність».

У питаннях реформування Верховної ради Вакарчук не дуже оригінальний. Кандидат обіцяє позбавляти зарплати депутатів, які прогулюють 25% пленарних засідань за сесію. За прогул половини засідань – позбавити депутатського мандата. Крім того, Вакарчук пропонує обмежити термін перебування депутатів у Раді до двох каденцій: «П'ять років плюс п'ять років – десять років, цілком достатньо депутатам, щоб проявити себе, свою позицію».

Щоб боротися з кнопкодавством, Вакарчук готовий підтримати ідею запровадження сенсорної кнопки для голосування. І абсолютно не нова обіцянка, виконати яку поки ніхто не зміг, – скоротити кількість народних депутатів. «450 депутатів відповідали тим 52 мільйонам населення. Зараз, коли на 20% менше людей у країні, навіщо нам далі 450 депутатів? Зараз їх де-факто 420 із чимось через те, що ми втратили представництво в анексованому Криму та на Донбасі. Але тим не менше навіть цього багато. Якщо дивитися пропорційно, 380 або 360 осіб, а краще, може, всі 300. Я не кажу, що їх має бути зовсім мало. Але зараз їх багато. Вони мають усі ці пільги, вони їдять наш бюджет, не ходять на роботу, кнопкодавлять, і ми ще маємо всіх їх утримувати», – сказав Вакарчук.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, на чому піаряться лідери політичних партій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: