Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи Смешко

Читать на русском
Ігор Смешко вже дав вісім обіцянок. Серед них зняття депутатської недоторканності, процедура імпічменту та відкликання нардепів.
Слово і Діло

Після того, як президент України Володимир Зеленський оголосив дострокові вибори до Верховної ради, між політиками, які ведуть свої партії до парламенту, почалася запекла боротьба за виборця. В результаті у нас справжній «парад» обіцянок – у передвиборних програмах, ЗМІ, ток-шоу та на особистих сторінках політиків у соціальних мережах. «Слово і Діло» вже зараз фіксує, що обіцяли лідери партій із топ-11 соціологічних рейтингів. Сьогодні подивимось, які зобов'язання з моменту оголошення виборів взяв на себе Ігор Смешко («Сила і честь»).

У першому турі президентських виборів Ігор Смешко став справжньою сенсацією, набравши трохи більш ніж 6% голос (шосте місце). Однак на дострокових парламентських виборах Смешку, очевидно, так не пощастить: за останніми соціологічними опитуваннями, його партія не подолає бар'єр у 5%.

З моменту оголошення виборів до Верховної ради Смешко дав вісім обіцянок, і всі вони зі «стандартного набору» кандидата в нардепи – від інших політиків ми їх уже чули.

Одним із перших до парламенту Смешко пообіцяв внести законопроект про зняття недоторканності, а також про прозору процедуру імпічменту президента. Крім того, в планах кандидата законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу, щоб запровадити відповідальність за кнопкодавство.

Також лідер «Сили і честі» хоче запровадити прозору процедуру відкликання народних депутатів. Відзначимо, що таку обіцянку давали десятки парламентарів у Раді восьмого скликання, але реалізувати її ніхто не наважився.

Парламент Смешко обіцяє зробити двопалатним і скоротити депутатський корпус до 250 осіб. «Обов'язково будемо робити все для того, щоб у перспективі, згідно з Конституцією, скоротити депутатський корпус до 250 осіб, мати двопалатний парламент. Друга палата парламенту – Сенат, щоб наші області, міста, краї мали представників, які б захищали у Верхній палаті», – розповів він.

Ще одна теза Смешка – партійна система з відкритими списками та з рейтинговим голосуванням: «Потрібна дієва партійна система, за якої за рейтинговими голосуваннями від села, району, області депутати займають рейтинг у партії залежно від конкретних дій і праці на дільницях. Для нас є прикладом консерватори Великої Британії, Республіканська партія США», – пояснив політик.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки дали лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, лідер «Слуги народу» Дмитро Разумков і перший номер «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: