Дострокові вибори до Ради: що вже встигла наобіцяти кандидат у нардепи Тимошенко

Читать на русском
Юлія Тимошенко обіцяла підтримувати президента Володимира Зеленського й заявила, що Батьківщина не буде в опозиції в новій Раді.
Слово і Діло

Після того, як президент України Володимир Зеленський оголосив дострокові вибори до Верховної ради, між політиками, які ведуть свої партії до парламенту, почалася запекла боротьба за виборця. В підсумку в нас справжній «парад» обіцянок – у передвиборчих програмах, ЗМІ, ток-шоу та на особистих сторінках політиків у соціальних мережах. «Слово і Діло» вже зараз фіксує, що обіцяли лідери партій із топ-11 соціологічних рейтингів. Сьогодні подивимось, які зобов'язання з моменту оголошення виборів узяла на себе Юлія Тимошенко.

Партія Юлії Тимошенко «Батьківщина», згідно з останніми соціологічними опитуваннями, до Верховної ради проходить, а сама Тимошенко, схоже, не проти знову зайняти крісло прем'єр-міністра. Як досвідчений політик Тимошенко не сильно розкидається обіцянками: з моменту оголошення дострокових виборів вона дала їх 9 і 2 вже провалила.

27 травня Тимошенко заявляла, що «Батьківщина» голосуватиме за звільнення прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, оскільки його уряд відповідає «за руйнування економіки, за знищення середнього класу, за корупцію в таких масштабах». Верховна рада не змогла ухвалити постанову щодо Гройсмана, її підтримали лише 97 депутатів. «Батьківщина» дала лише 9 голосів (Тимошенко була «за»), а це менш ніж половина членів фракції, отже, обіцянка не виконана.

Обіцяла Тимошенко, що «Батьківщина» піде на парламентські вибори самостійно: «Ми самодостатня велика команда, яка може показати людям хороший результат змін». Але не минуло й двох тижнів, як нардеп провалила свою обіцянку, оголосивши, що разом із «Батьківщиною» на вибори підуть партії «Основа» Сергія Тарути та «Справедливість» Валентина Наливайченка.

В якій партії найбільше кандидатів у нардепи без політичного досвідуШість політсил, які можуть потрапити до нового парламенту, мають у своїх списках кандидатів, які не були дотичні до політики. Ми підрахували, в кого скільки нових облич.

Обіцянка, яку лідер «Батьківщини» намагається виконувати щосили, – підтримувати дії президента України Володимира Зеленського. «Президент обраний, і поки він своїми діями себе не скомпрометував, наша команда і я особисто докладемо всіх зусиль, щоб його і підтримати, і допомогти, і розповісти те, чого він до кінця не знає, тому що досвіду в нього немає». Тому Тимошенко буквально в кожному своєму виступі намагається дати Зеленському якусь пораду.

У дев'ятому скликанні Верховної ради «Батьківщина» більше не перебуватиме в опозиції, пообіцяла народний депутат: «І я ще раз хочу підтвердити, що ми в опозицію не підемо в новому парламенті. Ми підемо разом: у коаліції-не в коаліції, ми підемо разом і поруч з новим президентом, щоб наш безцінний досвід, знання, що сьогодні для країни важливо, передати негайно». Нагадаємо, що раніше вже Тимошенко давала обіцянку не йти в опозицію, але своє слово не стримала.

Щодо обіцянок безпосередньо виборцям, то Тимошенко вже заявила, що вона й нова влада зроблять усе для захисту тих, хто працює за кордоном. Також нардеп підтримає звільнення виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун і закон про обов'язкове медичне страхування.

Крім того, Тимошенко дала дві обіцянки, які стосуються децентралізації: забезпечити фінансову та організаційну самодостатність кожної громади, а також зробити, щоб 100% податків від фізичних осіб залишалися в громадах.

Хоча в передвиборчій програмі «Батьківщини» немає обіцянок щодо боротьби з корупцією, Тимошенко запевнила, що буде проведене розслідування корупційних схем за матеріалами, які має Валентин Наливайченко. «Він після Революції Гідності був головою Служби безпеки. І його вигнали буквально майже відразу. Тому що він почав відкривати корупційні схеми на митниці, відкривати корупційні схеми в торгівлі зброєю, і його позбулися за лічені місяці. І зараз його професійна команда має дуже чітку інформацію: де, які корупційні оборудки були в країні. І відразу після парламентських виборів, якщо ми зможемо приєднатися до коаліції й допомагати новій владі, ми, безумовно, вже у Валентина Наливайченка візьмемо всю цю інформацію й почнемо розслідування», – сказала політик.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки дали Святослав Вакарчук, Дмитро Разумков, Юрій Бойко, Петро Порошенко та Ігор Смешко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: