Комп'ютери школярам та підвищення стипендій – що влада обіцяла зробити для учнів і студентів

Читать на русском

Поки діти відпочивають на канікулах, дорослі вже готуються до наступного навчального року. Раніше ми розбиралися, що обіцяли мери з приводу будівництва та реконструкції дитячих садків. Сьогодні «Слово і Діло» пропонує подивития, що уряд, нардепи та мери великих міст обіцяли зробити для школярів та студентів.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман три роки тому заявив, що в 2017 році буде збудована 21 школа. Як нам повідомили в Держархбудінспекції України, загалом у країні звели 25 шкіл, навіть перевиконавши наміри очільника Кабміну, пояснивши це зростанням державної фінансової підтримки на розвиток територіальних громад, а також зростанням надходжень до місцевих бюджетів.

У зв’язку з реформою початкової школи, як і обіцяв Гройсман, на модернізацію навчального процесу в 2017 році уряд виділив 1 мільярд гривень. Також були підвищені стипендії студентам. Соціальні стипендії отримують діти з малозабезпечених сімей. Їх розмір визначає Мінсоцполітики. Академічні стипендії призначаються згідно з рейтингом успішності.

Але на тлі фінансових успіхів були й прикрі провали. Не скалося в 2018 році з вчасним друком підручників для перших та десятих класів.

Спочатку міністр освіти Лілія Гриневич обіцяла, що нові підручники для першачків будуть готові до 1 вересня, але згодом з’ясувалося, що типографії не встигають. Терміни перенесли на жовтень 2018 року.

«Усі підручники будуть у школах. Держава вклала в це гроші. Закликаю батьків не купувати підручники власним коштом. У перших класах підручники з’являться в жовтні», – повідомила Гриневич, але в зазначений час до шкіл надійшла лише половина книжок. Процес доставки підручників розтягнувся до листопада.

Щодо книжок для десятикласників, то тут Гриневич одразу заявила, що вони надійдуть до шкіл у листопаді 2018 року. «Зараз ми трансформуємо план доставки підручників, який був затверджений міністерством. 80% підручників для 5-х класів уже розвезені до областей, триває друк і розвезення підручників до базових центрів. А ось 10-ті класи лише друкуються й будуть розвезені лише в листопаді. Але всі електронні версії вже доступні на сайті», – зазначила міністр.

У грудні Гриневич в ефірі телеканалу «Перший Західний» визнала, що деякі підручники для 10-го класу та національних меншин були не надруковані.

Набагато краще впоралася пані міністр з обіцянкою, що 1 вересня кожен першокласник матиме для навчання набір LEGO «6 цеглинок». Перша партія благодійної допомоги від LEGO Foundation надійшла ще на початку літа минулого року – всі набори LEGO «6 цеглинок», а також LEGO Play Box для шкіл 7 областей та міста Києва. А до початку вересня, за даними Міносвіти, до департаментів освіти обласних та Київської міської державних адміністрацій передали 454 тисячі ігрових наборів для першокласників. Відзначимо, що приблизна кількість першокласників минулого року становила 450 тисяч дітей.

Три роки тому Лілія Гриневич пообіцяла, що сертифікат ЗНО для вступу до вишу можна буде використовувати впродовж 2-4 років, і виконала обіцянку. Відповідно до листа Міносвіти від 19 грудня 2017 року, умови прийому до закладів вищої освіти на 2018 рік передбачають, що в 2018 році вступники можуть подати сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років.

У майбутньому на школярів чекають дві новації від Міносвіти. Гриневич пообіцяла запровадити обов’язковий іспит із математики для випускників шкіл. «Із 2021 року, шановні колеги, ми плануємо запровадити обов’язковий іспит із математики для всіх випускників», – зазначила міністр.

Також вона запевнила, що з 1 вересня 2019 року запрацює механізм фінансування дітей, які навчаються в приватних школах. «Якась мінімальна сума грошей ... вона йде за дитиною до приватної школи. Ми зараз працюємо над розробкою механізму. Я не знаю, як працюватиме цей механізм, ми працюємо з Міністерством фінансів над тим, яким чином це відбуватиметься ... Він запрацює для нового навчального року, який буде в 2019 році. З 1 вересня 2019 року», – пообіцяла вона.

Не менш активно давали обіцянки щодо школярів та студентів і народні депутати. Мустафа Джемілєв пообіцяв, що, за підсумками круглого столу «Нові методики вивчення кримськотатарської мови» будуть розроблені посібники та методичні матеріали для викладання кримськотатарської мови для дітей і студентів різного рівня знань.

Одразу після проведення круглого столу Джемілєв звернувся до Міністерства культури з проханням ініціювати процес переходу друку кримськотатарської літератури латинською графікою.

У серпні 2016 року директор книжкового видавництва «Букрек» (Чернівці) Дар'я Максимець повідомила, що до початку навчального року 2016/2017 планує випустити два підручники з кримськотатарської мови та літератури для 8-го класу загальноосвітніх шкіл. Підручники призначені для класів із кримськотатарською мовою навчання. За договором з Міносвіти планувалося видати підручники «Кримськотатарська мова» та інтегрований курс «Література» накладом триста примірників кожен.

Підвищити стипендію студентам ПТУ до рівня студентів вишів обіцяв у вересні 2018 року народний депутат Богдан Матківський. Він запевнив, що «Народний контроль» подасть свої поправки до державного бюджету-2019, які передбачають запровадження можливості оплати навчання учнів коштом представників бізнесу, в якому випускники працюватимуть.

«По суті, це приватне замовлення. Також навчальні заклади зможуть брати кредити на розвиток. А далі ми будемо подавати свої поправки до державного бюджету, щоб підвищили стипендію студента ПТУ до рівня студентів вишів», – наголосив він.

Пропозиції «Народного контролю» були враховані комітетом Верховної ради з питань освіти і науки під час підготовки законопроекту «Про професійну (професійно-технічну) освіту».

У листопаді 2018 року в парламенті ухвалили проект закону про держбюджет-2019. Але всі члени партії «Народний контроль» – Добродомов, Мусій, Матківський, Антонищак – були відсутні. Ці депутати не подавали своїх пропозицій до другого читання держбюджету.

Олег Ляшко пообіцяв, що його фракція доб'ється відновлення державного фінансування харчування дітей у школах та дитсадках. Він зауважив, що не всім громадянам вистачає коштів заплатити дітям за обіди в школах та оплатити харчування в дитсадках: «Ми відновимо державне фінансування харчування дітей у школах та дитсадках, щоб для батьків не було трагедією, коли дитина іде до школи, й вони не знають, як її нагодувати». Таку обіцянку нардеп дав у грудні 2018 року, поки жодних ініціатив від фракції з цього питання не надходило.

Трохи краще справляються зі своїми обіцянками мери обласних центрів. Одразу два мери виконали свої передвиборчі запевнення щодо пільгового проїзду для учнів та студентів. Ставши мером Івано-Франківська, Руслан Марцінків, який пообіцяв скасувати плату за проїзд для школярів, а студентам зменшити оплату на 50%, ініціював позачергове засідання виконавчого комітету, на якому ухвалили рішення про безкоштовний проїзд учнів у громадському транспорті. З 1 січня 2016 року всі діти шкільного віку отримали право на безоплатний проїзд містом із 7:00 до 19:00, за винятком вихідних, святкових днів та канікул.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв, що фракція доб'ється відновлення державного фінансування харчування дітей у школах та дитсадкахСказано 3 грудня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Студенти мали отримати 50-відсоткову знижку на проїзд у громадському транспорті після запровадження системи електронного квитка.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко також, як і обіцяв на виборах, впровадив відшкодування студентам та учням 50% вартості проїзду в громадському транспорті.

Поки в процесі виконання перебуває передвиборча обіцянка Віталія Кличка забезпечити кожну молоду людину після закінчення навчального закладу гарантованим робочим місцем. Навесні 2018 року в столиці затвердили регіональне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, а також підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів за кошти бюджету міста Києва на 2018 рік.

Натомість мер Чернівців Олексій Каспрук уже виконав свою обіцянку, що на практику до міської ради запрошуватимуть студентів. Як нам повідомили в Чернівецькій міськраді, в 2015 році стажування в мерії проходили 87 студентів, у 2016 році – 40 студентів. Окрім того, 17 червня 2016 року підписаний договір про співпрацю між відділом із питань охорони культурної спадщини міської ради та Студентським науковим історичним товариством при факультеті історії, політології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Мер Кропивницького Андрій Райкович пообіцяв допомогти з працевлаштуванням студентам під час літніх канікул-2017. «Сто осіб «Ятрань» візьме на упаковування сосисок і ковбасної продукції», – запевнив він. Хоча з «Ятранню» щось не склалося, в 2019 році для створення оплачуваних громадських робіт для молоді місто виділить 200 тис. грн.

Управління молоді та спорту уклало угоду з комунальним підприємством «Благоустрій». Були створені 4 загони (121 особа), які працюватимуть 2 тижні по 4 години на день. Заробітна плата – від 1000 до 1500 грн. Підліткам пропонували зайнятись очищенням клумб і доріжок від трави.

Також Райкович почав виконувати свою передвиборчу обіцянку щодо проекту «Один учень – один комп'ютер», яка має бути завершена в 2020 році. За інформацією департаменту з питань економічного розвитку міськради, протягом 2016-2017 років придбали 588 комп'ютерів. У 2018 році планували закупити 105 ноутбуків.

Навряд чи сподобається міським школярам одна з обіцянок мера Дніпра Бориса Філатова.

«Я хочу заборонити смартфони у школах та відремонтувати всі туалети», – написав він у Facebook, коментуючи свій виступ на форумі БПП.

Раніше ми писали про завдання на літо для нардепів, розбираючись, які обіцянки вони мають виконати.

Також «Слово і Діло» вивчало, хто з політиків не до кінця виконує свої обіцянки.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: