За крок від мети: хто з політиків не до кінця виконує свої обіцянки

Читать на русском
Іноді політики просто забувають про свої обіцянки, а іноді їх зусиль недостатньо, щоб реалізувати все до кінця.
Слово і Діло

Завжди сумно дивитися на невиконані обіцянки політиків, особливо на ті, де вони палець об палець не вдарили для реалізації обіцяного. Але серед провалених обіцянок є і окрема категорія: політик намагався (посилав запити, ставив вікна в школах, садив дерева, ремонтував дороги), але його дій виявилося недостатньо, щоб виконати все в повному обсязі. «Слово і Діло» сьогодні зробило добірку таких «недовиконаних» зобов'язань.

Трохи залишалося до виконання своєї обіцянки Геннадію Кернесу. Мер Харкова запевняв, що в 2018 році в місті реконструюють 18 старих трамваїв. Але в підсумку капітально відремонтовано 11 трамвайних вагонів, в тому числі 8 з модернізацією.

Точні цифри в обіцянках – вороги Віталія Кличка. У минулому році столичний мер планував відкрити 8 дитячих садків на 2 тисячі місць. Але в кінці року з'ясувалося, що вдалося побудувати одну школу і відкрити 5 побудованих і реконструйованих дошкільних навчальних закладів.

У 2018 році Кличко провалив ще дві схожих обіцянки. Він говорив, що в місті буде встановлено більше 10 тисяч камер відеоспостереження (на момент обіцянки їх було 6 тисяч). Але станом на грудень минулого року в Києві було лише 6,8 тисячі камер, а плани щодо встановлення 10 тисяч перенесли на 2019-й.

Крім того, меру не вдалося закупити обіцяну кількість спецтехніки: обіцяв – 94 одиниці, закупили – 78. «За гроші міського бюджету купили 78 одиниць нової спецтехніки для столичних шляховиків. Зокрема, 44 трактори та 10 міні-навантажувачів, які під час останніх снігопадів уже прибирали тротуари на столичних вулицях. З 2014 року «Київавтодор» отримав 221 одиницю нової техніки. Тобто кожна друга одиниця парку нової спецтехніки – нова», – похвалився Кличко, але обіцянка все одно не виконана.

Страждає недовиконанням обіцянок і мер Дніпра Борис Філатов. До кінця минулого року він обіцяв відремонтувати 120 покрівель, але вийшло тільки 90. Ще один план на 2018 рік, який не вдалося реалізувати Філатову – встановити 3 тисячі стаціонарних урн. У міській раді повідомили, що встановили 1 тис 721 урну.

Також Філатов планував до кінця 2018 року висадити в Дніпрі близько 4,5 тисяч дерев і кущів. Але висадив 1 тис 718: 805 дерев і 913 кущів. Він не єдиний з мерів, хто провалив обіцянку з озеленення міста. Андрій Садовий обіцяв висадити у Львові 10 тисяч дерев. В кінці року він навіть відзвітував, що план виконаний, але все виявилося трохи складніше. Було висаджено 10 тисяч 613 зелених насаджень, але дерев з них 4 тисяч 941, все інше – кущі.

Спіткнувся на обіцянці з деревами і Руслан Марцінків. «Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою навесні висадив близько 700 дерев. Ще стільки ж висадять восени», – розповів мер Івано-Франківська в квітні минулого року. В осінній період висаджували ягідні тиси, глоди, сакури і клени, всього вийшло 385 дерев, в два рази менше обіцяного.

Цікаво вийшло з обіцянкою народного депутата Антона Яценка: в червні 2016 року він запевнив, що в Умані буде працювати безкоштовний томограф (до кінця року). У вересні 2017 року відділенні третьої міської лікарні Черкас відкрили сучасний кабінет комп'ютерної томографії, вартість апарату 10,8 млн гривень. Таким чином, томограф виявився саме в Черкасах, а не в Умані, і працювати буде на всю область. Так що Яценко не виконав обіцянку відразу за двома параметрами: місце і час.

У самій Верховній раді теж трапляється, що народні депутати недовиконують свої обіцянки. Буквально недавно, 13 травня, Євген Рибчинський заявив, що «Воля народу» буде однозначно голосувати за два законопроекти щодо реформування парламенту: «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної ради України та співвідношення предметів їх відання з сферами діяльності міністерств» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад в комітетах Верховної ради України за принципом д 'Ондта».

16 травня відбулося голосування: за перший законопроект проголосували 8 членів групи з 20, а за другий – тільки двоє. Обіцянка не виконана, оскільки група в повному складі не підтримала жоден документ.

Позафракційний депутат Юрій Бублик обіцяв підтримати всі можливі дати інавгурації нового президента. У Раду внесли сім відповідних постанов, голосування пройшло за трьома. Перші два пропонували дату інавгурації 19 травня, але Бублик «утримався» і проголосував за дату 20 травня. Хоча говорив, що підтримає всі варіанти.

У членів Кабінету міністрів масштаб таких невиконаних обіцянок, звичайно, більше. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман в 2017 році не виконав своє зобов'язання по кількості електронних послуг: «Зараз є 30 електронних послуг. До кінця року буде сто послуг, буде мобільна ідентифікація – відкриємо доступ до ще більшого спектру послуг». За 2017 рік Державне агентство з питань електронного урядування за підтримки партнерів впровадило більше 20 нових електронних послуг, таким чином, всього виходить доступно близько 50. Удвічі менше, ніж обіцяв глава уряду. Також Гройсман обіцяв торік відкрити 26 кардіоцентрів в Україні, але відкрилося лише 8.

Переоцінив сили в плані ремонту вантажних вагонів «Укрзалізниці» міністр інфраструктури Володимир Омелян: обіцяв в 2018-му модернізувати 10 тисяч вагонів, але було відремонтовано 7 тисяч 669.

Арсен Аваков і Андрій Рева не до кінця реалізували свої обіцянки щодо житла. Міністр внутрішніх справ обіцяв торік квартири 569 сім'ям військових Національної гвардії, але отримали на 30 сімей менше. Глава Міністерства соціальної політики в 2018-му обіцяв передати близько 800 житлових приміщень внутрішньо переміщеним особам: «Ми зараз з ним (уряд ФРН) підписали угоду на будівництво житла для переселенців. В цьому році плануємо вже майже 800 житлових приміщень передати ВПЛ по Україні».

Але реалізація проекту з будівництва житла затягнулася. Протягом минулого року ввели в експлуатацію 5 об'єктів, в яких створені житлові умови для 133 переселенців. У цьому році планують ввести в експлуатацію ще 12 об'єктів для близько 700 переселенців. Але обіцянка вже провалена.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто з політиків найчастіше не вкладається в терміни своїх обіцянок.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: