Епіфаній видав указ проти рішень УПЦ КП

Читать на русском
Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній видав указ, яким визнав недійсними будь-які документи і розпорядження від імені релігійного об'єднання УПЦ Київського патріархату.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній видав указ, яким визнав недійсними будь-які документи і розпорядження від імені релігійного об'єднання УПЦ Київського патріархату.

Як пише «Слово і Діло», текст указу розміщений на сайті ПЦУ.

«Будь-які документи і розпорядження від імені релігійного об'єднання УПЦ КП, яке припинило свою діяльність, видані після 30 січня 2019 року, є недійсними і не підлягають виконанню в Українській православній Церкві (Православній церкві України)», - йдеться в указі.

Також повідомляється, що помісний собор УПЦ КП 15 грудня 2018 року під головуванням патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета постановив:

  1. Припинити діяльність релігійного об'єднання Української православної церкви Київського патріархату шляхом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України.

  2. Припинити дію статуту про управління УПЦ КП.

  3. Припинити діяльність всіх статутних органів релігійного об'єднання УПЦ КП.

  4. Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату, яка відповідно до її статуту (п. 1) є релігійним адміністративним центром і центральним виконавчо-розпорядчим органом УПЦ КП, припиняє свою діяльність як юридична особа після створення і реєстрації Релігійної організації "митрополія УПЦ".

  5. Всім єпархіальним архієреям УПЦ КП, а також керівникам релігійних організацій, що перебувають у її складі, взяти до уваги викладені вище пункти і після утворення єдиної помісної автокефальної Православної церкви України ввійти до її складу шляхом внесення відповідних змін до статутів релігійних організацій, не припиняючи їхнього статусу юридичної особи.

Раніше Філарет заявив, що юридично Київський патріархат продовжує існувати і він залишається його чинним ієрархом. Свою відмову від УПЦ КП на соборі 15 грудня 2018 року патріарх назвав «чисто ситуативною», оскільки це була вимога Вселенського патріархату для отримання томосу про автокефалію.

Водночас у Міністерстві культури заперечують слова Філарета про те, що Київський патріархат не був ліквідований.

Нещодавно митрополит Львівський Макарій заявив, що УПЦ КП і УАПЦ не ліквідовані з держреєстру, оскільки патріарх Філарет не віддавав оригіналів документів, необхідних для цього.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: