Мінкульт прокоментував ініціативу Філарета щодо Київського патріархату

Читать на русском
У Мінкульті прокоментували нібито прагнення Філарета відновити УПЦ КП. Розмови про Київський патріархат можливі тільки в минулому часі, повідомили у відомстві.

У Міністерстві культури вважають, що відновлення діяльності Української православної церкви Київського патріархату неможливе.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомив у Facebook директор департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури Андрій Юраш.

Зазначимо, раніше почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Київський патріархат не ліквідовано після створення помісної православної церкви. Сьогодні він розмістив у своєму Facebook листа главі ПЦУ Епіфанію на бланку УПЦ КП з підписом «Філарет, патріарх Київський і всієї Русі-України».

Юраш на це відповів, що «будь-які розмови про УПЦ КП можливі тільки в минулому часі: і це аксіома».

Він зазначив, що 15 грудня 2018 року, перед Об'єднавчим собором, УПЦ КП і УАПЦ прийняли рішення, «що після утворення об'єднаної помісної ПЦУ / УПЦ обидві церкви і їх центри припиняють існування».

30 січня 2019 року відбулася державна реєстрація всіх статутних документів УПЦ / ПЦУ.

«Таким чином, факт реалізації рішень Собору 15 грудня, тобто припинення існування колишньої структури УПЦ КП, був завершений і в юридичній площині», - сказано в повідомленні.

Також Юраш нагадав, що 5 лютого в Києві відбулося перше засідання синоду ПЦУ, на якому Філарету було визначено залишатися правлячим архієреєм Києва з входженням у його єпархії всіх парафій і монастирів колишньої УПЦ КП Києва і тих громад, які матимуть бажання приєднатися до цієї структури.

Раніше повідомлялося про конфлікт Епіфанія з патріархом Філаретом, який хоче відновити Київський патріархат.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: