Відокремлення УПЦ КП: хто в цьому зацікавлений та чи можуть забрати томос

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Будь-які розмови та спроби відновлення Київського патріархату УПЦ є деструктивними. Вони перешкоджають об’єднанню православних церков України під егідою єдиної Православної церкви України, яка отримала томос про надання автокефалії.

Таку думку в своєму блозі висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

За його словами, дійсно, багатьом хотілося, щоб у томосі ПЦУ надавалася не просто митрополія, а патріархат, щоб зробити Православну церкву України абсолютно незалежною. Однак аргументи Константинополя про те, що статус митрополії має передувати патріаршому статусу, слушні.

«Спочатку варто завершити повне формування та об’єднання якомога більшої кількості церковних громад Православної церкви України, певною мірою стабілізувати ситуацію, а тоді вже говорити про патріархат», – зазначив Мусієнко.

Саме відсутність патріаршого статусу для української церкви в томосі й стала, за інформацією деяких джерел, підставою для незадоволення почесного патріарха ПЦУ Філарета, додав він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

У кожному разі, Православній церкві України потрібна єдність, а не чвари й непорозуміння як між церковними ієрархами, так і поміж вірянами, уточнив експерт.

«Саме тому, зважаючи, як непросто давалось отримання томосу, декому потрібно поступитися задля спільної справи в розбудові справді незалежної української церкви», – акцентував він.

Томос Константинополем надавався саме за умови створення Православної церкви України, нагадав політолог.

«Якщо допустити розкол у ПЦУ й відділення як окремої церкви Київського патріархату, це, можливо, й не призведе до автоматичного анулювання томосу Константинополем, але точно Київський патріархат не буде визнаний жодною православною церквою», – підкреслив він.

Крім того, за його словами, на плани України щодо об’єднання православних християн під егідою однієї церкви дивитимуться скептично, як і на перспективи присвоєння статусу патріархії.

«Саме тому церковний розкол у православ’ї є вкрай невигідним як для процесу об’єднання, так і для української держави загалом. Позицію тих, хто підтримує розкол у Православній церкві України, можна вважати деструктивною. Вигоду з цього можуть отримати лише Російська Федерація та Російська православна церква», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, 9 січня в Стамбулі члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію Православної церкви України.

Додамо також, що почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що хоче зберегти Українську православну церкву Київського патріархату.

Раніше «Слово і Діло» простежило, як змінювалася релігійна самоідентифікація українців протягом 2013-2018 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: