Епіфаній заявив про загрозу втрати томосу

Читать на русском
Повернення до попередньої структури Київського патріархату означатиме повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності.

Повернення Української православної церкви в структуру Київського патріархату означатиме втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності.

Як передає «Слово і Діло», таку думку висловив предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, пише LB.ua.

«В умовах після об'єднання й отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, яка свого часу дала життя, дихання, - може це життя і забрати, розколоти помісну церкву. Сьогодні повернення до попередньої структурі Київського патріархату буде й означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу і всіх досягнень церковної незалежності», - заявив він.

Владика наголосив, що якби не було рішення Помісного собору Київського патріархату про припинення діяльності релігійного об'єднання УПЦ КП шляхом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України, про припинення дії Статуту і всіх статутних органів УПЦ КП - не відбувся б і Собор, який об'єднав три гілки українського православ'я в єдину помісну церкву.

«Тому говорити про те, що зараз, всупереч постановам Помісного собору УПЦ КП й Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, в подальшому структурно існує Київський патріархат - неправильно. Це неправильно і фактично, і тим більше юридично», - підкреслив митрополит.

Водночас він визнав як незаперечний факт, що Київський патріархат став предтечею отримання Томосу про автокефалію Української православної церкви, а Святійший патріарх Філарет зробив дуже багато для того, щоб українська церква стала незалежною.

При цьому, за словами митрополита, українська церква за всіма критеріями заслуговує отримання статусу патріархату в майбутньому. «Але піднімати це питання перед Вселенським патріархом буде можливо тоді, коли в помісній церкві об'єднається якщо не все українське православ'я, то його переважна більшість», - заявив митрополит Епіфаній, додавши, що про це у своїх інтерв'ю не раз говорив і сам патріарх Філарет.

Раніше повідомлялося про конфлікт Епіфанія з патріархом Філаретом, який хоче відновити Київський патріархат.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: