Кабмін затвердив модель поділу ГТС України

Читать на русском
Це рішення дає можливість почати виконувати зобов'язання України перед ЄС щодо створення лібералізованого ринку природного газу.

Уряд України затвердив модель проведення процесу з виділення функції оператора газотранспортної системи (анбандлінгу) НАК Нафтогаз.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 22 травня повідомляють Українські новини з посиланням на інформацію ПАТ Магістральні газопроводи України (МГУ).

ГТС України хочуть віддати в міжнародний консорціум. Як скоро та в чому ризик?Коболєв повідомив, що Україні потрібно в найближчі два місяці вирішити, чи готова вона передати контроль над своєю ГТС неукраїнській компанії або консорціуму.

Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

У повідомленні наголошується, що в середу Кабмін вніс зміни до постанови №496 від 1 липня 2016 року Про відділення діяльності з транспортування та зберігання (закачування, відбору) газу, якими він визначив модель проведення анбандлінгу Нафтогазу.

Зазначено, що модель проведення анбандлінгу базується на принципі власності (OU), передбачає подачу заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди та отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу компанією МГУ.

Також це рішення не потребує додаткових законодавчих змін, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO.

«Довгоочікуване рішення дає можливість дійсно почати виконувати зовнішні зобов'язання України перед ЄС і, що головне, зобов'язання зі створення лібералізованого ринку природного газу перед кінцевими споживачами, промисловістю і учасниками ринку», - наголошується в повідомленні.

Також в МГУ відзначили, що успішне проведення анбандлінгу залежить від тісної співпраці компанії з Нафтогазом для створення незалежного оператора ГТС до 1 січня 2020 року.

Раніше стало відомо, що Нафтогаз залучив експертів з європейських енергетичних компаній до підготовки анбандлінгу української ГТС і створення її незалежного оператора.

Також повідомлялося, що в Україні зареєстровано новий оператор ГТС, щоб було необхідно для початку юридичного відділення від Нафтогазу функцій з транспортування газу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: