ГТС України хочуть віддати в міжнародний консорціум. Як скоро та в чому ризик?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Справа в тому, що для реалізації цього процесу у нас є розбіжності з чинним законодавством, а закон «Про концесії», ніяк не можуть проголосувати у ВР.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи заяву керівництва «Нафтогазу» про те, що Україні потрібно в найближчі два місяці вирішити, чи готова вона передати контроль над своєю ГТС неукраїнській компанії або консорціуму.

«Косорціум передбачає, що це буде ряд європейських компаній. Малоймовірно, що це буде одна якась окрема країна. У будь-якому випадку, для цього Коболєву було б не погано для початку підготувати підприємства. Зокрема, провести амбалдінг «Нафтогазу», - констатував Землянський.

Енергетик підкреслив, що НАК провалив терміни амбалдінга.

«До 15 лютого потрібно було провести амбалдінг. Цього не зроблено. Це по суті вирок. Європа так само входить в передвиборний стан. У них вибори до Європарламенту. Відповідно, до кінця травня рішення ніхто приймати не буде», - аналізує експерт.

На його погляд, поки що це питання має дуже далеку перспективу. Більш того, за його словами, йде перекидання відповідальності з боку «Нафтогазу» на парламент.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Якщо вірити Коболєву, то це питання віддали на рішення парламенту. Якщо парламент проголосує, то рішення приймуть. Якщо не проголосує, ну значить ні. Виходить, що Коболєв каже - рішення за парламентом. А в тому стані в якому знаходитися парламент, очікувати рішення просто не доводиться», - міркує енергетик.

Як вважає експерт, на поточний момент такі заяви виглядають безглуздими, особливо якщо врахувати, що йде президентська кампанія.

«Два місяці - це президентська кампанія. Це означає, що рішення щодо консорціуму потрібно приймати між першим і другим туром? Ніхто брати на себе відповідальність в цей період не буде», - припускає Землянський.

Також, енергетик пояснив, що сама по собі ідея консорціуму не погана.

«Але з урахуванням того, наприклад, що держава фактично втратила контроль над «Нафтогазом» і Коболєв сам собі режисер, то не виключено, що в такому форматі ГТС буде управлятися ззовні, як раз консорціумом європейських компаній. Це не виключено. Це може бути той випадок, коли гарна ідея може привести до втрати контролю над активом», - застерігає енергетик.

Він нагадав приклад «Укрнафти», уточнивши, що начебто 51% має держава, а за фактом компанією управляє Коломойський.

«Не виключено, що це буде виглядати приблизно так. Поки, що ситуація виглядає так», - резюмував Валентин Землянський.

11 квітня 2018 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна не погодиться на пропозицію російського «Газпрому» про транзит 10-15 мільярдів кубічних метрів газу на рік через газотранспортну систему.

Планується, що Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу після 2019 року в обсязі не менше 40 млрд кубометрів, тому що в протилежному випадку це буде економічно невигідно.

Що обіцяли українські політики з приводу газу - в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: