Україна повинна визначитися з передачею ГТС в управління – Коболєв

Читать на русском
Коболєв додав, що питання про можливість передання ГТС України в управління іноземній компанії або консорціуму є непростим.

Україні потрібно в найближчі два місяці вирішити, чи готова вона передати контроль над своєю ГТС неукраїнській компанії або консорціуму.

Про це в своєму Фейсбук написав глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає Слово і Діло.

Він зазначив, що на Мюнхенській конференції з безпеки відбулася цікава дискусія про пов'язаність питання анбандлінгу і бажання західних партнерів допомагати Україні в питанні збереження транзиту після 2019 року, тобто після завершення чинного контракту з Газпромом.

«Якщо коротко: готовність нам допомагати прямо корелює з нашою готовністю залучати західні компанії в управління української ГТС на законних і прозорих підставах», - повідомив Коболєв.

Він підкреслив, що питання про можливість передачі ГТС України в управління іноземній компанії або консорціуму є непростим.

«Моя персональна оцінка: ми вичерпали всі можливості «відтягувати» відповідь. ЇЇ потрібно надати до того моменту, коли Німеччина і ЄС завершать переговори з Росією щодо того, яким чином «Північний потік - 2» можна привести у відповідність з європейським енергетичним законодавством. Тобто дуже швидко - протягом найближчих двох місяців. Мандат на надання такої відповіді може дати тільки український парламент», - написав глава НАК.

Раніше Коболев заявив, що при укладанні нової угоди щодо транзиту газу, Росія може відключати постачання газу по українському коридору для європейських споживачів для просування ідеї «Північного потоку-2».

11 квітня 2018 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна не погодиться на пропозицію російського «Газпрому» про транзит 10-15 мільярдів кубічних метрів газу в рік через газотранспортну систему.

Планується, що Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу після 2019 року в обсязі не менш ніж 40 мільярдів кубометрів, оскільки у іншому разі це буде економічно невигідно.

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: