Гройсман розповів про перспективи української ГТС

Читать на русском
Нафотогаз повинен завершити процес розділення на компанії до 1 січня 2020 року. Україна зацікавлена в пошуку серйозного авторитетного партнера.

НАК «Нафотогаз України» повинен завершити процес анбандлінгу (розділення на компанії) до 1 січня 2020 року.

Як пише «Слово і Діло», прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав про це в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Нафтогаз» подав позов до «Газпрому» до суду США. Чи є шанси отримати виплати?Нафтогаз спробував залучити до спору з Газпромом американський суд, щоб стягнути з російського монополіста 2,6 мільярда доларів, які присудив українській компанії Стокгольмський арбітраж.

Гройсман зазначив, що уряд зробив все, що від нього залежало, і зараз ця робота лежить у площині саме компанії НАК «Нафтогаз», «це їх відповідальність проведення розділення в терміни».

«Я очікую в січні отримати від НАКу остаточний графік, який буде затверджений їх наглядовою радою, помісячно з виходом на перше січня 2020 року, з анбандлінгом, з новим оператором, який ми створили - «Магістральні газопроводи Укрaїни». Він має до цього часу бути уже сертифікований за європейським законодавством», - сказав прем'єр.

За його словами, Україна зацікавлена в пошуку серйозного авторитетного партнера для спільного управління газотранспортною системою з Європейського Союзу, Сполучених Штатів. «Вони зацікавлені в отриманні газу в Європі, а ми - в забезпеченні обсягів транспортування, тому ми зацікавлені в спільному управлінні», - додав він.

Гройсман також переконаний, що ВР підтримає спільне управління українською ГТС.

«А чому парламент має бути проти? Я розумію, що є ті, хто завжди проти. Але якщо ми говоримо про те, що ми сьогодні об’єднуємо зусилля з авторитетним міжнародним партнером зі світовим ім’ям, прекрасною репутацією і створюємо спільне управління, що тут поганого? Весь світ кооперується», - додав він.

Нагадаємо, термін дії контракту на транзит російського ЄС від 2009 року закінчується 1 січня 2020 року. За цей час «Нафтогаз України» розраховує завершити анбандлінг компанії, передавши газотранспортні активи новому незалежному оператору ГТС - компанії «Магістральні газопроводи України».

«Укртрансгаз» перевів до новоствореної філії «Оператор газосховищ України» близько 2 тис. співробітників та передав виробничі підрозділи, що обслуговують підземні сховища газу на всій території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: