Відставка Грицака: топ-обіцянок політика на посаді голови СБУ

Читать на русском

В день інавгурації Володимира Зеленського рапорт про своє звільнення подав голова СБУ Василь Грицак. «Слово і Діло» пропонує подивитись топ-обіцянок політика та як він їх виконував.

Нагадаємо, Василь Грицак очолив Службу безпеки України 3 лютого 2015 року. Станом на 20 травням 2019 року, коли він подав заяву на звільнення, Грицак дав 10 обіцянок, з яких виконав 6 (60%), 3 – провалив та 1 не встиг виконати.

Серед виконаних обіцянок голови СБУ варто виділити запевнення припинити дієвість механізмів і схем контрабанди та незаконного переміщення вантажів на лінії розмежування в Донецькій та Луганській областях. Таку обіцянку Грицак дав в інтерв’ю порталу «ЛІГА.net» 22 червня 2016 року. За його словами, відомо, як відбувається обхід законів і дозволів.

У травні 2019 року екс-командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв повідомив, що контрабанда через лінію зіткнення заблокована. За його словами, з початку ООС на користь держави було вилучено товарно-матеріальних цінностей на 274 млн грн., попереджено 25 спроб переміщення готівки через лінію розмежування в розмірі 4 млн 700 тис грн., 565 тис. російських рублів, 152 тис. доларів США.

«Щомісяця всі мої підлеглі, відповідальні за виконання цих завдань, публічно звітували про виконання своєї роботи. Збирався брифінг, запрошувалися ЗМІ і перед українським суспільством звітували. Промислову контрабанду, поставлену на потік, вдалося припинити, залишилися спроби перевезення дрібних партій сигарет і деяких матеріалів. Боротьба з цим явищем ведеться щодня», – підкреслив Наєв.

Виконав Грицак обіцянку робити все можливе, щоб притягати до відповідальності дезертирів ЗСУ та СБУ, що перейшли на сторону РФ.

«Ми розшукуємо дезертирів не тільки з числа ЗСУ, але і з СБУ. Це більше 1 тис. 300 співробітників, які служили в кримському главку. Це й частина з центру спецоперацій», – зазначив він, додавши,

Відповідно до листа СБУ від 22 лютого 2019 року, у період з листопада 2016 року по 20 травня 2019 року, слідчими СБУ повідомлено про підозру 4 колишнім співробітникам СБУ та 5 колишнім військовослужбовцям ЗСУ.

Впорався Грицак із обіцянкою, що не допустить продовження бойових дій в Мукачеві. Нагадаємо, що 11 липня 2015 року в Мукачеві Закарпатської області сталася перестрілка за участю бійців «Правого сектору». В результаті постраждали шість співробітників правоохоронних органів, три цивільні особи і п'ять осіб з шевронами «Правого сектору».

За фактом стрілянини в Мукачеві було відкрито сім кримінальних проваджень. Протягом місяця встановлені всі члени «Правого сектору», які брали участь у перестрілці. Четверо з них були затримані та перебували під слідством. Решта – оголошені в розшук.

У вересні 2015 року ТСК Верховної ради відзвітувала про події в Мукачеві і дійшла висновку, що існують підстави вважати, що збройний конфлікт значною мірою був спровокований діями керівництва УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області, оскільки керівники та працівники цих органів були поінформовані та брали участь в організації зустрічі сторін конфлікту.

У лютому 2016 року нардеп Дмитро Ярош повідомив, що бійці ДУК, які ховалися в лісі та не здалися і не були поранені, дісталися до фронту та перебували у складі ДУК. Один з них за цей час трагічно загинув в бою.

Серед того, що не вдалося Грицаку протягом каденції – провалена обіцянка довести провину Росії в замовленні вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

«Ми зможемо довести провину Росії. Я впевнений: у підсумку ми зможемо довести, що за цією акцією криються російські спецслужби», – заявив Василь Грицак.

Наприкінці серпня 2018 року бізнесмен Борис Герман, якого підозрюють в організації теракту, в результаті якого мав бути убитий у Києві журналіст Аркадій Бабченко, визнав свою провину й пішов на угоду зі слідством. 13 вересня було завершено слідство в кримінальному провадженні щодо підготовки замаху на журналіста. У Генпрокуратурі додали, що наразі встановлюються інші співучасники злочину, в тому числі й ті особи, що перебувають на території РФ.

У березні 2019 року у відповіді на наш запит до СБУ щодо справи замаху на вбивство журналіста Аркадія Бабченка, у відомстві повідомили, що у вчиненні злочину визнали винним громадянина України Германа, який отримав покарання у вигляді 4 років та 6 місяців позбавлення волі.

Також в листопаді минулого року до суду була передана справа громадянина України Пивоварника щодо державної зради.

Але «російський слід» зник зі справи Бабченка. Принаймні, коли «Слово і Діло» направило до СБУ повторний запит, ми отримали ту ж саму інформацію без уточнення щодо причетності РФ до замаху на вбивство журналіста Бабченка.

Також Грицак не подав апеляцію на вирок у справі вбивства полковника СБУ Олександра Хараберюша, хоча обіцяв це зробити 8 жовтня 2018 року. Нагадаємо, Хараберюш загинув в результаті підриву автомобіля в Маріуполі Донецької області. Ільчевський районний суд Маріуполя засудив до 12 років позбавлення волі мешканку Донецька Юлію Прасолову за вбивство полковника.

«Ми затримали цю жінку. Зараз вона отримала 12 років, але це дуже маленький строк за терористичний акт у центрі Маріуполя. Ми будемо подавати апеляцію, однозначно», – заявив він.

Як повідомили нам в СБУ, з боку сторони обвинувачення апеляційної скарги на вирок не подавалось. Зі сторони захисту Просолової до Донецького апеляційного суду було подано три апеляційні скарги на вирок, які було повернуто.

Провалив Грицак обіцянку, що справу Надії Савченко буде передано до суду протягом декількох місяців.

«Я переконаний, що справа буде розслідувана, як написано в КПК, в розумні строки. І найближчим часом вона буде передана до суду. Найближчим часом – це, я думаю, протягом декількох місяців», – заявив він.

На початку серпня 2018 року СБУ та Генпрокуратура завершили слідство у справі щодо нардепа Надії Савченко та Володимира Рубана, яких звинувачують у підготовці теракту та спробі повалення державної влади. Матеріали кримінальної справи передані сторонам захисту для ознайомлення.

13 вересня 2018 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що справу Савченко-Рубана в жовтні буде передано до суду.

Станом на 7 листопада 2018 року Надія Савченко перебувала під вартою. Наприкінці жовтня Шевченківський районний суд Києва продовжив арешт народного депутата Надії Савченко до 23 грудня 2018 року. Але 16 квітня 2019 року її та Рубана звільни з-під варти. Надію Савченко відпустили, оскільки термін її арешту сплив 16 квітня, а суд не продовжив термін дії запобіжного заходу. Справа досі не в суді.

Ще одна обіцянка Грицака на момент, коли він подав рапорт про відставку, знаходилася у процесі виконання. Мова йде про зобов’язання надати докази причетності армії РФ до обстрілу Краматорська 10 лютого 2015 року.

«Така ж сама робота проводиться і щодо збору доказів участі російської армії в обстрілі Краматорська. Я думаю, що не пройде багато часу, і ми обов'язково ці докази подамо», – заявив Грицак. Варто зазначити, що під обстрілом Краматорська, ймовірно, вважається терористичний акт у вигляді ракетного обстрілу аеродрому та густозаселених районів міста Краматорська з важкого артилерійського озброєння.

Раніше ми писали, що міністр оборони Степан Полторак написав рапорт про своє звільнення.

Також ми розбирались, як виконував обіцянки секретар РНБО Олександр Турчинов, заяву на звільнення якого підписав Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: