Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Грицак пообіцяв довести провину Росії в замовленні вбивства журналіста Аркадія Бабченка

6 червня 2018 року голова Служби безпеки України Василь Грицак пообіцяв довести провину Росії в замовленні вбивства журналіста Аркадія Бабченка. «Ми зможемо довести провину Росії. Я впевнений: у підсумку ми зможемо довести, що за цією акцією криються російські спецслужби», – заявив Василь Грицак.
Не виконано
Сказано 6 червня 2018 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/giolena11/posts/1674442749270863
  • https://www.slovoidilo.ua/2018/08/21/novyna/suspilstvo/pidozryuvanyj-ubyvstvi-babchenka-vyznav-svoyu-provynu
  • https://www.slovoidilo.ua/2018/09/13/novyna/pravo/pravooxoronczi-rozpovily-pro-slidstvo-spravi-pro-zamax-babchenka
  • Вихідний лист АП
  • Лист СБУ від 22 березня 2019 року
  • Лист СБУ від 22 березня 2019 року
  • Лист СБУ від 8 квітня 2019 року
  • Лист СБУ від 8 квітня 2019 року

Результат

21 серпня 2018 року бізнесмен Борис Герман, якого підозрюють в організації теракту, в результаті якого мав бути убитий у Києві журналіст Аркадій Бабченко, визнав свою провину й пішов на угоду зі слідством. 13 вересня було завершено слідство в кримінальному провадженні щодо підготовки замаху на журналіста Бабченка. У ГПУ додали, що наразі встановлюються інші співучасники злочину, в тому числі й ті особи, що перебувають на території Російської Федерації.

15 березня 2019 року редакція АП «Слово і Діло» направила запит до СБУ щодо справи замаху на вбивство журналіста Аркадія Бабченка та фактів причетності російських спецслужб у даній справі.

У листі СБУ від 22 березня 2019 року була надана інформація щодо визнання винним у вчиненні злочину громадянина України Германа та призначення покарання у вигляді 4 років та 6 місяців позбавлення волі. Крім того, Головним слідчим управлінням СБ України здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні від 10 серпня 2018 року за підозрою громадянина України Пивоварника у вчиненні кримінальних правопорушень, серед яких вказана ч. 1 ст. 111 КК України, яка стосується питання державної зради. 6 листопада 2018 року обвинувальний акт було скеровано до Шевченківського районного суду м. Києва для здійснення судового розгляду.

29 березня 2019 року редакція АП «Слово і Діло» направила повторний запит до СБУ щодо справи замаху на вбивство журналіста Бабченка та фактів причетності російських спецслужб у даній справі.

8 квітня 2019 року Службою безпеки України у відповідь на повторний запит було надано аналогічну попередньому листу інформацію без зазначення інформації щодо розслідування причетності РФ до замаху на вбивство журналіста Бабченка.

Враховуючи відсутність інформації щодо розслідування причетності РФ до замаху на вбивство журналіста Бабченка, обіцянка отримує статус «не виконано».

Нагадаємо, відповідно до пункту 5.2 регламенту АП «Слово і Діло», якщо суб’єкт обіцянки або третя особа не погоджується зі статусом обіцянки, надаючи документально підтверджені докази її виконання або невиконання, аналітики порталу беруть до уваги такі докази й повторно вивчають коректність статусу. Якщо надані докази є достовірними, статус обіцянки може бути змінений.