Партійне міжсезоння: шанси на успіх у боротьбі за Верховну раду

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Сьогодні розпочався 30-денний відлік, протягом якого має відбутися інавгурація нового президента України. Головна інтрига останніх тижнів після другого туру президентських виборів – чи встигне новий глава держави скористатися своїм правом розпуску Верховної ради 8-го скликання, що означало б перевибори парламенту. Якщо брати до уваги дату – 27 травня – останній дедлайн для розпуску парламенту, зробити це буде вкрай складно. Тому ймовірність такого сценарію мінімальна.

Тому основні політичні гравці, які отримали найбільшу підтримку виборців на президентських виборах, активно готують свої політичні команди до протистояння на парламентських виборах восени. Втім, заздалегідь розраховують на кілька варіантів розвитку подій. Одним із основних питань у підготовці до виборів до Верховної ради є ймовірність зміни виборчих правил гри.

До парламенту давно внесений і вже тривалий час допрацьовується новий Виборчий кодекс, завдяки якому виборча система має бути змінена зі змішаної (партійні списки + мажоритарка) на пропорційну – вибори лише за відкритими партійними списками. Документ могла б ухвалити ще нинішня Верховна рада, але голосів для цього, вочевидь, забракне.

Схоже, що й у команді нового президента Володимира Зеленського вже відмовилися від ідеї дострокового припинення повноважень Верховної ради і готуватимуть свою партію «Слуга народу» саме на осінні парламентські вибори. Однак, скоріш за все, в команді нового глави держави не полишатимуть ідеї змінити виборчі правила гри.

Які партійні перспективи будують основні політичні гравці та завдяки яким стратегіям планують виграти вибори до нової Ради?

Два табори

Петро Порошенко вже активно приміряє роль єдиного лідера в оновленій БПП «Солідарності». Під час його поїздки до Львівської області – єдиного регіону, де його кандидатуру в другому турі підтримали більшість виборців, він дав чіткий сигнал про підготовку до реваншу на виборах до Верховної ради.

Праймеріз у БПП: навіщо це Порошенку та які ще зміни будуть у фракціїУ БПП пропонують проводити праймеріз для тих кандидатів, які хочуть увійти до команди. Про ініціативу та парламентські перспективи БПП поговорили з експертами.

Петро Порошенко та його партія планують здобувати політичну підтримку українців у жорсткій опозиції до нового президента. Про це свідчить риторика партійців БПП як у соцмережах, так і під час публічних виступів. Кожен невдалий крок Володимира Зеленського та його команди – це додаткова можливість та плюс для зростання рейтингу БПП.

А ще в партії БПП точно планують підсилення команди та ідеологічний «ребрендинг». Принаймні про такі плани заявив близький соратник Петра Порошенка, перший заступник голови фракції БПП у Верховній Раді Ігор Кононенко. «Можу проанонсувати повне перезавантаження нашої партійної вертикалі, виходячи саме з ідеологічних принципів. Сьогодні ми, по суті, єдина в чистому вигляді ідеологічна партія», – підкреслив соратник Порошенка й повідомив, що партія готується до масштабного з’їзду.

Крім цього, в Петра Порошенка за останні 5 років з’явилося чимало ситуативних та постійних союзників. Деякі з них дуже впливові як у бізнесі, так і серед політичного істеблішменту. Вочевидь, команда Петра Порошенка може заручитися підтримкою бізнесмена Ріната Ахметова, а також медійною підтримкою команди Медведчука-Рабіновича. Не виключено, що й частина «Опозиційного блоку» щонайменше на нейтральних позиціях у східних та південних регіонах України діятиме на одному електоральному полі з БПП. Принаймні попередній «договір про ненапад» ці політичні команди можуть підписати до проходження до нової Верховної ради.

З іншого боку, свою електоральну базу готуватимуть і в команді Володимира Зеленського. За останніми замірами соціологів, його поки віртуальна партія «Слуга народу» може сподіватися на підтримку щонайменше 25% виборців. Звісно, до осені суттєва частина цих виборців таки розчаруються в діях команди Зеленського, що відразу позначиться на рейтингах партії.

Втім, один із впливових бізнесменів, який гратиме на стороні нового президента, Ігор Коломойський, вочевидь, готується дати політичний бій команді Петра Порошенка. В умовному альянсі на боці команди Володимира Зеленського можуть зіграти щонайменше двоє впливових політиків. По-перше, не виключено, що ситуативним союзником на парламентських виборах стане команда партії «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко. За підсумками президентської кампанії вона посіла 3-тє місце й не змогла потрапити до 2-го туру виборів. Втім, вочевидь, бажає відігратися на парламентській кампанії й провести до Верховної ради значно більшу фракцію, ніж має в парламенті нинішнього скликання.

По-друге, свої політичні амбіції має й голова МВС Арсен Аваков. Вочевидь, він зіграє на боці команди Володимира Зеленського й може значно підсилити його ресурсну базу під час парламентської кампанії.

Рятівна мажоритарка для всіх

Однак об'єднання в різноманітні альянси на рівні партійних структуру – це лише частина стратегії виграшу на парламентських виборах. Є ще одна не менш значна запорука виграшу. 225 мажоритарних округів – потужна зброя в новому парламенті. Оскільки змінити виборчі правила буде вкрай складно, скоріш за все, вибори таки відбудуться за старої виборчої системи.

Нові політичні партії: чи мають майбутнє в УкраїніНовим політичним силам не вистачає впізнавності та фінансових ресурсів для ведення своєї діяльності.

І найбільших баталій слід очікувати в регіонах на рівні мажоритарних округів. До цих виборів готуються не лише найвпливовіші політичні команди, але й самовисуванці, які спробують створити конкуренцію навіть найбільш грошовитим і впізнаваним кандидатам.

Наразі складно сказати, хто з політиків-важковаговиків зможе сформувати успішну команду з 225 «десантників» на округах. Наразі найбільші шанси в команди БПП.

Втім, своїх мажоритарників висунуть і «Батьківщина», і партія «Слуга народу». Команда Володимира Зеленського опиратиметься на організаційні сили партій УКРОП та «Відродження» в регіонах. Саме представники цих політичних сил найбільш системно працювали на позитивний результат нового глави держави.

Ситуативні союзники

Є ще кілька команд, які поки не демонструють однозначних вподобань на користь тих чи інших фаворитів парламентських перегонів. Крім того, слід очікувати й чисельних спроб висування партій-новачків, які можуть добряче попсувати нерви більш впливовим гравцям.

Перш за все, про свій самостійний похід до Ради оголосив чинний прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Вочевидь, на нього орієнтується частина впливових політиків із «Народного фронту», які можуть стати кістяком його політичної команди. Ймовірно, Гройсман навряд чи сильно дистанціюватиметься від Петра Порошенка й у разі проходження 5% виборчого бар’єру може стати таким собі «молодшим союзником» БПП на кшталт сьогоднішнього «Народного фронту».

Високою є ймовірність походу до парламенту партії «Сила і честь» на чолі з несподіваним фаворитом президентських виборів Ігорем Смешком (посів 6-те місце за підсумками 1-го туру виборів). Поки що він та його політична сила залишаються найбільш непрогнозованим учасником парламентських перегонів і можна лише будувати припущення про те, з ким у разі проходження до нової Верховної ради вони співпрацюватимуть.

Чи може Зеленський розпустити Раду до 14 червня: юридична оцінкаГолова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявив, що президент має повноваження розпустити Верховну раду до 14 червня 2019 року. Оцінили такий сценарій експерти.

Вочевидь, у свою політичну гру зіграють Анатолій Гриценко та Андрій Садовий. Навряд чи «Громадянська позиція» та «Самопоміч» об’єднають зусилля для походу до Ради, однак сумнівів у тому, що в разі подолання 5% бар’єру вони зможуть швидко знайти спільну мову в новому парламенті, майже немає.

Ще один імовірний гравець другого ешелону на парламентських виборах – Радикальна партія Олега Ляшка – змагатиметься за право бути представленою в новій Верховній раді. Адже поки ані особистий результат її лідера на президентських виборах, ані соціологічні заміри щодо рейтингу партії не дають впевненості в подоланні 5% виборчого бар’єра. Втім, у разі проходження до парламенту 9-го скликання є висока ймовірність спроби Олега Ляшка та його політичної сили вступити до коаліційної більшості, якщо вона формуватиметься на кістяку БПП.

Цікаві майбутні вибори до ВР тим, що жодна політична сила не матиме за партійними списками більш ніж 60-80 депутатів, навіть показавши дуже гарний результат у більш ніж 20% підтримки виборців. А це означає, що суто математично майбутня коаліція має бути сформована з кількох політичних сил і не без допомоги мажоритарників. Тож на нас чекає дуже цікавий політичний сезон із неймовірною кількістю протистоянь, камінг-аутів та несподіваних альянсів.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: