Раду можна розпустити до 14 червня – Вовк

Читать на русском
Вовк заявив, що обраний президент Володимир Зеленський може розпустити Верховну раду до 14 червня, а не до 27 травня.

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявив, що обраний президент Володимир Зеленський може розпустити Верховну раду до 14 червня, а не до 27 травня.

Як пише «Слово і Діло», про це Вовк написав у своєму Facebook.

За яких умов можливий розпуск Верховної ради та кому це вигідно – юристЯкі є підстави для розпуску парламенту та чому це можливо лише до 27 травня, а також чому інавгурація новообраного президента може затягуватися, ми розпитали юриста.

Він заявив, що шість місяців, протягом яких президент не має права розпускати парламент, необхідно відраховувати не від дня складання присяги депутатами, а від дня першого засідання Ради нового скликання.

«Відповідно, Основний закон визначає, що Верховна рада України є повноважною не протягом 5 років, розрахованих в календарних днях, починаючи не з дня складення присяги народними депутатами України, а протягом 5 років, які закінчуються в день відкриття першого засідання Верховної ради України нового скликання», - написав голова суду.

Таким чином, беручи до уваги призначення чергових виборів Ради на 27 жовтня 2019 року, повноваження чинного скликання можуть тривати і до 16 грудня 2019 року (27 жовтня 2019 + 20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів + 30 днів на відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради).

Проте в середньому між днем виборів і днем відкриття першого засідання Ради проходить 48 днів, підрахував Вовк.

«Нам це вигідно»: Зеленський про розпуск РадиКандидат у президенти України Володимир Зеленський в разі перемоги на виборах допускає розпуск Верховної ради.

Відповідно він передбачає, що повноваження чинної Ради можуть тривати до 14 грудня 2019 року, що надає президентові право припинити повноваження парламенту в термін до 14 червня.

Нагадаємо, про ймовірність розпуску Верховної ради та позачергових виборів парламенту в разі перемоги на виборах президента Володимира Зеленського обговорюють уже в обох передвиборчих штабах. У команді Зеленського не говорять нічого конкретно, лише дають зрозуміти, що все буде в межах Конституції. Своєю чергою заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Березенко сказав, що правове підкріплення проведення дострокових виборів оцінюється як 50 на 50.

Для чого Зеленському розпускати парламент та чи можливо це зробити, «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Центру політико-правових реформ Богдана Бондаренка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: