Достроковий розпуск парламенту: який сценарій спробують втілити

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Спроби реалізувати сценарій дострокового розпуску парламенту будуть, але легітимність такого роду проектів буде вкрай низькою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валерій Димов.

«Сьогодні, якби відбувалися вибори, Тимошенко намагалася б конвертувати своє третє місце принаймні в збільшену фракцію. Зрозуміло, що є й ті, хто мірявся рейтингами. Йдеться про партії «За життя» та «Опоблок». Вони, кидаючи виклик чинній владі, насправді змагалися між собою. Вони також зараз зацікавлені в змаганні рейтингами для того, щоб сформувати нібито єдину силу, в якій, наприклад, Вілкул отримав би третину, а дві третини – Бойко», – зазначив Димов.

Є сили, зацікавлені в такому сценарії, але є й ті, хто не зацікавлений. Не тому, що боїться, а тому, що сьогоднішнє представництво їх задовольняє. Всі чудово розуміють, що Зеленський має підтримку різної публіки, додав він.

За яких умов можливий розпуск Верховної ради та кому це вигідно – юристЯкі є підстави для розпуску парламенту та чому це можливо лише до 27 травня, а також чому інавгурація новообраного президента може затягуватися, ми розпитали юриста.

«Сили, які проти розпуску, розуміють, що Зеленський у разі обрання вже через 100 днів матиме серйозні проблеми, залучившись у боротьбу в парламенті. Доведеться зіштовхнутися з реальними проблемами, а не телевізійними», – уточнив експерт.

За його словами, згідно з Конституцією, ВР не може бути розпущена в останні півроку своїх повноважень. Групи Портнова та юристів Коломойського намагатимуться прискорити ситуацію, адже є сторона, зацікавлена в такому розвитку подій. Відповідно, є намагання апелювати до того, що повноваження набуваються не в термін, визначений Конституцією.

«Очевидно, вирішуватимуть питання через Київський адміністративний суд, а ми вже знаємо, яким чином Коломойський вигравав і виграє суди в Україні. Будуть спроби це використати», – підкреслив він.

Політолог не виключив, що сценарій розпуску намагатимуться втілити, апелюючи до того, що немає коаліції.

«Ми не знаємо, яке рішення може ухвалити суд, однак не виключено, що це буде аргументація в ключі того, що коаліції немає, хоча про це має оголосити спікер ВР відповідно до Конституції та регламенту. Однак якщо суд ухвалює рішення про відсутність коаліції, то президент може використати цю можливість, щоб розпустити парламент», – пояснив він.

За його словами, після 27 травня ВР вже не може бути розпущена, але все одно будуть намагання знайти лазівки.

Хоча ці спроби будуть дуже притягнуті за вуха, образно кажучи. Важко собі уявити, яким чином рішення Київського окружного адміністративного суду можуть бути втілені новим президентом. Адже виходить, що новий президент, якщо він буде обраний, почне свою каденцію з відверто неконституційних рішень. Це може бути оскаржено. Тому важливо зараз усім вийти з телевізора», – резюмував Валерій Димов.

Нагадаємо, ми писали, Порошенко вважає, що конституційних підстав для дострокового припинення повноважень парламенту наразі немає.

Детальніше про те, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: