Справа ЗОКЛ: Верховний суд закрив провадження за позовом лікарні

Читать на русском
Верховний суд закрив провадження за позовом Запорізької лікарні до аудиторської служби щодо виділення спеціаліста.
Верховний Суд

Верховний суд скасував рішення судів нижчих інстанцій та закрив провадження за позовом Запорізької обласної клінічної лікарні до Державної аудиторської служби України щодо виділення спеціаліста для кримінального провадження Національного антикорупційного бюро про закупівлю машин швидкої допомоги.

Таке рішення 20 березня ухвалила Велика палата Верховного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, Запорізька лікарня подала позов до Держаудитслужби щодо визнання протиправними дії служби щодо виділення працівника як спеціаліста за результатами розгляду звернення начальника п'ятого відділу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольги Яровоїю. Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду позов задоволено, а постановою Дніпропетровського апеляційного адмінсуду залишено ухвалу чинною.

Своєю чергою керівник САП Назар Холодницький і Держаудитслужба подали касаційні скарги на ці рішення. На думку аудиторів, предметом розгляду цієї справи є дії органу державного фінансового контролю щодо виділення спеціаліста, правовий статус якого визначений Кримінальним процесуальним кодексом України, а тому вказаний позов не мав розглядати адмінсуд. У скарзі Холодницького також вказується, що цей позов не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу Запорізької обллікарні. Обвинуваченими у цій справі є головний лікар ЗОКЛ Ігор Шишка, колишній начальник відділу матеріально-технічного забезпечення лікарні Неоніла Добрица і екс-директор ТОВ «Торгово-фінансова компанія «ЛАЗ» Олександр Строганов.

За версією слідства, вони в 2012 році організували проведення незаконної процедури закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги за рахунок субвенції з державного бюджету. В результаті на потреби обллікарні за бюджетні кошти були придбані 26 одиниць «швидких», комплектація й технічні параметри яких не відповідали вимогам стандартів України та експлуатація яких за прямим призначенням була неможливою. Внаслідок цих дій державі було завдано збитків на загальну суму 13 мільйонів гривень.

Раніше стало відомо, що НАБУ розслідує ще одного справу про закупівлі Запорізької лікарні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: