НАБУ розслідує ще одну справу щодо держзакупівлі ЗОКЛ

Читать на русском
В Антикорупційному бюро розслідують ще одну справу щодо посадових осіб Запорізької обласної лікарні.

Детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні про можливе привласнення 10 мільйонів гривень посадовими особами Запорізької обласної клінічної лікарні та Запорізької обласної державної адміністрації за попередньою змовою з ТОВ «Сінергус» на купівлі ангіографічної системи.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, посадові особи ЗОКЛ, ЗОДА та ТОВ «Сінергус» присвоїли 395 тис. євро (близько 10 млн грн) шляхом закупівлі для потреб лікарні рентгенохірургічної ангіографічної системи Toshiba за завищеною ціною. У клопотанні детектив вказував, що 24 листопада 2015 року між ЗОКЛ і «Сінергусом» укладений договір про купівлю зазначеної системи загальною вартістю 24,9 млн грн (трохи більш ніж 985 тис. євро за курсом НБУ станом на 2 грудня 2015 року).

В ході досудового розслідування встановлено, що ангіографічну систему «Сінергус» придбав через компанії ESA Logistic GmbH (Австрія) і Medlogistics GmbH (Швейцарія) в компанії InMed sro (Словаччина) за 401 тис. євро. Детективи НАБУ отримали відповідь на запит про правову міжнародної допомоги від Словаччини, згідно з яким було встановлено, що поставлений ЗОКЛ апарат був відправлений компанією Toshiba medical systems Europe фірмі InMed sro вартістю 332,5 тис. євро. При цьому обладнання мало бути доставлене до ЗОКЛ.

Надалі InMed s.r.o. продало цю систему фірмі ESA Logistic GmbH, яка своєю чергою перепродала її компанії Medlogistics GmbH. Після чого ТОВ «Сінергус» під час розмитнення вказаної системи для ЗОКЛ надав контракт на купівлю апарату у фірми Medlogistics GmbH вартістю 820 тис. євро. Крім того, встановлено, що в переговорах про закупівлю ангіографічної системи «Сінергус» брали участь посадові особи ТОВ «УМТ+».

Таким чином, за версією НАБУ, посадові особи ЗОКЛ, Запорізької ОДА та «Сінергуса», попри продаж виробником обладнання по 332,5 тис. євро, з метою подальшого привласнення коштів і використання їх на власні потреби, використовуючи компанії-посередники, збільшили вартість системи до 985 тис. євро.

У рамках цієї справи НАБУ підготувало ще один запит про міжнародну правову допомогу, але тепер до Нідерландів – з метою дізнатися про транзакції між Toshiba medical systems Europe і InMed s.r.o. Суд схвалив запит.

Нагадаємо, підозрюваному в справі головного лікаря ЗОКЛ повернули закордонні паспорти.

Раніше НАБУ завершило розслідування в справі головного лікаря ЗОКЛ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: