«Нафтогаз» пропонує зберігати в українських сховищах газ для Угорщини

Читать на русском
Україна готова надати свої підземні сховища для закачування газу для Угорщини в разі зупинки транзиту Росією.

Нафтогаз України готовий допомогти Угорщині з запасами газу в разі зупинки Росією транзиту з 2020 року.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили в прес-службі Нафотгазу, коментуючи підписання контракту Будапешта і РФ щодо поставок газу без України.

«Укртрансгаз пропонує європейським постачальникам газу скористатися вільними потужностями українських ПСГ і створити необхідні додаткові запаси газу в сховищах, щоб гарантувати безперебійне газопостачання споживачів Угорщини і уникнути потенційних загроз енергетичної безпеки країн ЄС під час проходження наступного осінньо-зимового періоду 2019 - 2020», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що щорічно Угорщина споживає понад 10 млрд куб. м газу.

«Зараз така потреба більш ніж на дві третини забезпечується російським газом, який надходить в Угорщину через українську ГТС (ГІС Берегово), близько 20% - внутрішнє видобування, а решта - імпортується з Австрії. Для покриття пікового споживання угорських споживачів використовуються потужності підземних газосховищ Угорщини загальною ємністю до 6 млрд куб. м», - уточнили в Нафтогазі.

У НАК відзначили, що близько 60% російського газу, який надходить в австрійський газовий хаб у Баумгартені також транспортується через українську ГТС - ГІС Ужгород.

«Виходячи з вищесказаного, українські підземні газосховища можуть допомогти Угорщині забезпечити безперебійне газопостачання наступної зими для її внутрішніх споживачів, навіть якщо Росія припинить транзит газу по території України в країни ЄС після 01.01.2020 року», - відзначили в НАК.

Зараз Україна може запропонувати європейським замовникам близько 12 млрд куб. м об'єму зберігання, а максимальна добова потужність відбору з ПСГ може досягти до 260 млн куб. м.

«Технічні можливості експорту газу в Угорщину рівні 68 млн куб. м на добу, що в чотири рази перевищує продуктивність газотранспортного коридору з Австрії в Угорщину (тільки 15 млн куб. м/добу). Використання таких значних потужностей української ГТС дозволить значно знизити ризики настання надзвичайної ситуації в газотранспортній системі Угорщини», - відзначили в Нафтогазі.

У компанії додали, що такі ж послуги і потужності українська сторона готова пропозиції постачальникам з інших країн Центральної та Східної Європи.

Відзначимо, раніше голова Нафтогазу Андрій Коболєв розкрив план на випадок зупинки транзиту російського газу з 2020 року. За його словами, щоб підстрахуватися, в цьому році потрібно закачати в ПСГ на три мільярди кубометрів газу, збільшивши обсяг до 20 мільярдів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: