Хто втратить від припинення транзиту та що нав'язує «Нафтогаз»?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

У нас звикли ототожнювати втрати, яких може зазнати НАК «Нафтогаз» у зв'язку зі скороченнями об'єму транзиту, з втратами України. Але прямого зв'язку між втратами й збитками НАК та держбюджету немає й бути не може.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Інтереси «Нафтогазу» не завжди збігаються з інтересами держави України й національними. Безумовно, коли буде запущений «Північний потік-2», коли запрацює друга гілка «Турецького потоку» й особливо коли буде добудований сухопутний маршрут, який продовжить «Турецький потік» до Центральної Європи, ГТС використовуватиметься в обмежених масштабах», – зазначив Рябцев.

Ця ситуація виникла не сьогодні й не вчора, однак замість того, щоб сконцентрувати свої зусилля на розробці сценаріїв щодо ефективного використання ГТС після 2020 року, і керівники НАК зі зрозумілих причин, і нардепи з дивних причин зосередилися на блокуванні «Північного потоку-2», чи то не розуміючи геополітичних розкладів, то чи вдаючи, що не розуміють, підкреслив він.

За його словами, зараз ситуація в Україні в цьому питанні не відрізняється від тієї, що була рік тому.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Під розповідями про необхідність використання транзитного потенціалу України не спостерігається реальних справ. Досі незрозуміло, що буде з контрактом, дія якого спливає 1 січня, що буде з завантаженням системи після 1 січня, чи буде ГТС здатна забезпечити всіх споживачів в разі зниження тиску в транзитній трубі», – уточнив ескперт.

Від припинення транзиту більшою мірою втратить саме «Нафтогаз». НАК останнім часом дуже хоче й робить усе для цього, щоб ототожнити свої інтереси як суб'єкта господарювання з національними інтересами України, додав він.

«Нафтогаз» не перераховує гроші, які отримує «Укртрансгаз» від транзиту, безпосередньо до бюджету, а прямої залежності між доходами НАК від транзиту газу й величиною відрахувань до держбюджету немає. «Нафтогаз» платить податки й перераховує дивіденди Кабміну. Важливо, який прибуток у НАК у конкретному році. Тобто, якщо «Нафтогаз» буде збитковим, перерахувань не буде, навіть якщо збережеться транзит, пояснив фахівець.

«Нафтогаз» отримує від транзиту близько 2,5 млрд євро на рік. Але це складна для оцінки сума. Її оцінює лише «Укртрансгаз», який є структурним підрозділом НАК, але це одна з найприбутковіших статей. Хоча якщо говорити за останній час, то найприбутковіша стаття – це реалізація газу на газовому ринку. Адже виходить, що ціни на газ двічі зростали. Природно, що ці суми в основному йдуть на рахунки «Нафтогазу», – акцентував він.

Звісно, тут є питання, пов'язані з тим, що не всі ці гроші реальні. Частина коштів залишається як боргові зобов'язання. Якщо слідувати рішенням судів, то Кабмін винен «Нафтогазу» одинадцятизначні суми, наголосив експерт.

«Ситуація, коли єдиний акціонер компанії має за рішенням суду виплатити цій компанії якусь суму грошей, – це такий нонсенс, який можливий лише в Україні. Як це власник винен своїй компанії гроші?», – підкреслив він.

За його словами, «Нафтогаз» різними каналами нав'язує дві тези. По-перше, якщо не буде контракту на транзит між «Газпромом» і НАК, то буде крах країни та дефолт.

«Друга позиція, яку нав'язує НАК: якщо не буде контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом», то Путін одразу захопить Україну. Ці дві тези вони намагаються донести й нав'язати думку, що «Нафтогаз» – це те ж саме, що держава Україна, але це не відповідає дійсності», – резюмував Геннадій Рябцев.

Відзначимо, Коболєв заявив, що РФ робить усе для того, щоб припинити транзит газу територією України, й тому планує запустити газопроводи «Північний потік-2» та «Турецький потік».

Що обіцяли українські політики з приводу газу – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: