Україна має намір укласти новий договір з РФ щодо транзиту газу

Читать на русском
Київ збирається укласти новий контракт щодо транзиту російського газу в Європу, однак паралельно розробляє план дій на випадок відмови РФ.

Україна має намір укласти нову угоду за європейськими правилами щодо транзиту російського газу з 1 січня 2020 року, після завершення поточного контракту.

Як пише «Слово і Діло», це - «план А», заявила у вівторок, 5 березня, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на конференції в Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

Хто втратить від припинення транзиту та що нав'язує «Нафтогаз»?Росія готова зберегти транзит газу в Європу через Україну й після 2019 року, але за певних умов.

У той же час, за словами Зеркаль, Україна добре вивчила уроки газової кризи 2009 року, тому разом з партнерами розробляє запобіжні заходи на випадок, якщо Росія відмовиться підписувати нову газову угоду на таких європейських умовах.

«Ми зробимо все можливе, щоб дотримуватисяи «плану А» (укладення нової угоди), і повинні завершити всі ці дії до середини липня. Наш «план А» полягає в тому, щоб ратифікувати нові додатки до Угоди про асоціацію з ЄС (щодо інтеграції України в енергетичний простір ЄС), зробити їх юридично зобов'язуючими і виконувати їх за будь-яким сценарієм і в будь-якому випадку», - зазначила заступник міністра закордонних справ України.

Вона підкреслила, що українська сторона в рішенні цих питань покладається на чітку позицію Європейської Комісії, яка сприяє адаптації національного законодавства України в енергетичній сфері з правовими нормами Європейського Союзу.

«Ми працюємо з нашими партнерами над планами реагування (на кризу). У цьому сенсі ми підтримуємо діалог з нашими європейськими партнерами щодо їх поглядів на плани щодо підтримки стійкості (енергетичної системи). Ми розробили наш власний план щодо стійкості за допомогою Сполучених Штатів. За визначенням, ми вивчили ті уроки, з якими мали справу в 2009 році. І вся Європа також вивчила ці уроки», - додала Олена Зеркаль.

Нагадаємо, раніше Росія назвала невигідним транзит газу через Україну. У Москві заявили, що транзит через Україну в 2-2,5 разу дорожчий від інших маршрутів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: