РФ винна в масових порушеннях прав людини в Криму – звіт

Читать на русском
У Криму людей викрадають, катують, вбивають, залякують і незаконно поміщають в психіатричні клініки.

У Криму людей викрадають, катують, вбивають, залякують і незаконно поміщають в психіатричні клініки.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в доповіді Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США.

Після окупації Криму РФ, що почалася в 2014 році, «російські спецслужби послідовно зміцнювали в Криму свій контроль і порушували права людини», - йдеться в доповіді.

Російська окупаційна влада не провела адекватного розслідування випадків викрадень і вбивств жителів Криму в 2014 і 2015 роках.

Згідно з даними ООН з 2014 по 2018 роки в Криму жертвами викрадень стали 42 людини, 12 з них пропали без вісті, один знайдений мертвим, двоє були офіційно затримані і 27 відпущені на свободу. Ніхто з винних не покараний.

Правозахисники повідомили, що російські окупаційні сили застосовують проти кримських татар і етнічних українців, зокрема, фізичне насильство.

За даними Кримської правозахисної групи, з початку окупації по жовтень 17 обвинувачених з числа кримських татар піддавалися психіатричній експертизі і утриманню під вартою проти їх волі без явної медичної необхідності.

Спостерігачі за дотриманням прав людини повідомили, що окупаційна влада також погрожувала людям насильством або тюремним ув'язненням, якщо вони не давали в суді свідчень проти окремих осіб, які були проти окупації.

Управління Федеральної служби виконання покарань Росії офіційно підтвердило три випадки смерті. Окупаційна влада, однак, не почала розслідування.

За даними кримської правозахисної групи, 31 кримський в’язень був переведений в Російську Федерацію з моменту початку окупації в 2014 році.

5 років тому почалася російська анексія Криму. Чи поверне Україна півострів?На медалі Міністерства оборони Росії «За повернення Криму» вибита дата - 20 лютого 2014 року. П'ять років тому РФ почала операцію захоплення України.

При цьому в звіті підкреслюється, що утримання у в'язницях і місцях позбавлення волі в РФ є небезпечними для життя через переповненість і погані умови.

У доповіді також наголошується, що Росія обмежує в Криму свободу самовираження, ЗМІ, мирних зібрань, об’єднань, релігії, пересувань і подорожей.

Раніше експерти назвали три кроки до повернення півострова до України.

Також ми писали про переслідування кримських татар окупаційною владою РФ.

Так про те, що відомо про політв'язнів українців в РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: