Що відомо про українських політв'язнів у РФ

Читать на русском

Після наймасштабнішого за останні два роки обміну полоненими, що відбувся 27 грудня 2017 року на Донбасі, з окупованої території повернулися 73 українця. Але крім полонених, на сьогодні не вирішена доля більшості політв’язнів. На сьогодні 64 громадянина України вважаються політичними в'язнями. 36 із них є кримськими татарами.

Частина політв’язнів уже засуджені на тривалі терміни, тому що звинувачення висувалися за досить суворими статтями: «Підготовка теракту», «Участь в організації, що визнана терористичною», «Незаконне виготовлення вибухових речовин», «Замах на вбивство правоохоронця». Інші ще чекають на вирок у слідчих ізоляторах Криму або РФ.

Аналітики «Слова і Діла» вивчали, до яких термінів покарання засуджені з благословіння російської влади політв’язні через свою проукраїнську діяльність, та що інкримінують тим, хто перебуває під слідством.

Майже чотири роки перебуває за ґратами український режисер, сценарист і письменник Олег Сенцов. У травні 2014 року кримчанина затримали за підозрою в терористичній діяльності, а трохи більш ніж за рік, у серпні 2015-го, визнали винним і засудили до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Режисера звинуватили в створенні терористичної організації, вчиненні двох терактів та підготовці ще двох, а також у незаконному обігу зброї та вибухових речовин.

Згідно з обвинувальним висновком російського прокурора, Сенцов у квітні 2014 року створив у Криму терористичне співтовариство, члени якого підпалили офіс «Російської громади Криму» та відділення партії «Единая Россия» в Сімферополі. Також його звинувачують у спробі підірвати пам'ятник Леніну та Вічний вогонь.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

Сам Сенцов не визнав ані звинувачення, за яким був винесений вирок, ані, власне, підсудності, тому що режисер не змінював українське громадянство на російське. Зараз він перебуває в колонії суворого режиму №8 у Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу (Якутія), де його періодично запроторюють до штрафного ізолятора.

Разом із Сенцовим був засуджений як терорист Олександр Кольченко – до 10 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму. Зараз він перебуває в місті Копейську Челябінської області й, за словами матері, дуже погано почувається.

«Місяць тому я була на побаченні із Сашею в Копейську. Він дуже схуд. Хлопець 190 сантиметрів на зріст важить 62 кілограми. Він лежав у лікарні з діагнозом «дефіцит ваги». Його здоров'я почало погіршуватися», – розповіла Лариса Кольченко.

Найгучнішими справами щодо громадян України в судах РФ стали справа «кримської четвірки» (за нею проходять Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній), «чеченська справа» (Микола Карпюк, Станіслав Клих), «шпигунські» справи Віктора Щура та Валентина Вигівського, справи «диверсантів» Євгена Панова, Редвана Сулейманова, Дмитра Штиблікова, Олексія Бесарабова, Володимира Дудки, Олексія Стогнія, Гліба Шаблія.

У Франції митці підписали відкритого листа із закликом звільнити СенцоваДіячі культури нагадують, що влітку 2018 року в Росії відбудеться чемпіонат світу з футболу, й закликають звільнити Сенцова до цього часу.

Останній резонансний вирок у Криму був проголошений 16 січня 2018 року фермеру та громадському активісту Володимиру Балуху. Він відмовився від російського громадянства та вивісив на своєму приватному будинку український прапор. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Його захист і правозахисники вважають, що Булах став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію. Востаннє за український прапор за ґрати кидали ще за часів репресій у Радянському Союзі.

Затриманий 8 грудня 2016 року, він був визнаний винним за статями «Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його складових частин, боєприпасів» та «Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв». Булах засуджений на 3 роки 7 місяців ув'язнення в колонії-поселенні та 10 тисяч рублів штрафу. Він відбуває покарання в Криму але більшість засуджених сидять у тюрмах на території Росії.

Детальніше – на інфографіці.

Наразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

У жовтні минулого року завдяки втручанню президента Туреччини вдалося звільнити з російської в’язниці засуджених окупантами Криму політиків Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Спочатку їх видали Туреччині, а невдовзі вони повернулися в Україну.

Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза кримські судді, які до окупації працювали в українських судах, засудили до 8 років ув’язнення в колонії суворого режиму за те, що він брав участь у мітингах у лютому 2014 року. Але вирок він отримав за організацію масових заворушень. Ільмі Умерова намагалися визнати психічно хворим, але зрештою засудили до 2 років колонії-поселення, а також на 2 роки заборонили здійснювати публічну діяльність.

Зараз у Криму 14 кримських татар сидять за ґратами, очікуючи вироку «суддів» окупаційної влади, яка звинувачує їх у тому, що вони були членами «Партії ісламського визволення», визнаної в РФ терористичною організацією. Мамутову загрожує до 20 років ув’язнення, Абдулаєву можуть дати довічне, його брату та Саледінову, Ісмаїлову, Джемаденову – від 10 до 20 років тюрми, Куку – до 15 років, Бекірову, Джепарову, Алімову, Сіруку, Меметову, Абсеїтову та Альбітарову загрожує від 5 до 10 років тюрми.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало про те, що 27 грудня на Донбасі відбувся великий обмін полоненими між Україною та ОРДЛО. Додому повернулися 73 українських заручники. На окуповану територію були передані 233 особи. Також ми повідомляли, що під час обміну полоненими понад десятка бойовиків відмовилися повертатися на непідконтрольну Україні територію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: