ЄП виступив за призначення спецпредставника щодо Донбасу та Криму

Читать на русском
Спецпредставник буде моніторити ситуацію з правами людини на окупованих територіях, стежити за виконанням Мінських угод і деескалації в Азовському морі.

Депутати Європарламенту проголосували у вівторок за створення посади спецпредставника ЄС, який буде спостерігати за ситуацією на Донбасі й в анексованому Криму.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляє ТАСС у середу, 13 березня.

«Європарламент рекомендує Раді ЄС, Єврокомісії та верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки... призначити нового спеціального представника ЄС щодо України, зосередившись, зокрема, на Криму та Донбасі», – йдеться в одному з пунктів документа, в якому містяться рекомендації щодо частини інституту спецпредставників ЄС і їхніх повноважень.

У зону відповідальності призначеного на цю посаду будуть входити «моніторинг ситуації з правами людини на окупованих територіях, виконання мінських угод, деескалація в Азовському морі й захист прав внутрішньо переміщених осіб».

Загалом, у документі містяться заклики «посилити роль спецпредставника, як ефективного інструменту зовнішньої політики ЄС», а також «сфокусувати мандати спецпредставників на зміцненні регіональної безпеки, запобіганні та вирішенні конфліктів, особливо шляхом сприяння діалогу» між ворогуючими сторонами.

Наступному верховному представникові ЄС із закордонних справ, який замінить на цій посаді Федеріку Могеріні, пропонується в перші півроку після призначення представити стратегічне бачення щодо використання спецпредставників для виконання глобальної стратегії ЄС.

Напередодні у вівторок Європарламент ухвалив резолюцію щодо доповіді про стан політичних відносин ЄС і Росії. Депутати підтримали згортання «Північного потоку-2». Також стало відомо, що Європарламент більше не розглядає РФ як стратегічного партнера.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: