Переслідування кримських татар окупаційною владою РФ

Читать на русском

18 травня в Україні вшановують пам'ять жертв депортації кримських татар, яких за вказівкою Сталіна в 1944 році за два дні вивезли в товарних вагонах до Узбекистану й Казахстану. З Криму депортували близько 200 тисяч осіб, багато хто загинув від голоду та поневірянь. На півострів кримські татари почали масово повертатися після 1990 року, щоб з нуля відбудовувати власне життя. Після окупації Криму Російською Федерацією кримські татари почали масово зазнавати репресій і залякувань, що схоже на завуальовану депортацію, тому що багато кримців змушені були виїхати на материкову частину України. Ми створили інфографіку, де відобразили переслідування кримських татар окупантами через 74 роки після депортації та 4 роки після захоплення Криму.

Кілька днів тому стало відомо, що засуджений у Росії за сфабрикованою справою кримський режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою припинення голодування Сенцов назвав звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території Росії. За словами його адвоката, режисер згадав про 64 українців, які відбувають покарання в РФ. Їхні імена він не уточнював і не просив звільнення для себе.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

Нагадаємо, чотири роки тому Сенцов був заарештований у Криму за підозрою в організації теракту разом з активістом Олександром Кольченком. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав Сенцова винним в організації терористичного співтовариства та засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Кольченку дали 10 років в'язниці.

Сенцов і Кольченко свою провину не визнали й вважають справу проти них політичною та сфабрикованою. Крім того, Сенцов заявив, що в СІЗО його били й катували співробітники ФСБ, домагаючись зізнань. До того ж йому нав'язали російське громадянство, яке він також не визнає.

Крім утримання кримських в'язнів, Кремль уже п'ятий рік не припиняє залякування та цькування кримського населення, постійні переслідування кримськотатарських активістів. Людям забороняють мирні зібрання й не дозволяють вшанувати пам'ять жертв депортації.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що після окупації Криму 20-25 тисяч кримських татар були змушені залишити свої будинки.

Серед основних причин переїзду люди називали страх за своїх близьких через те, що в Криму зникають безвісти кримські татари, були знайдені вбитими татари з ознаками катувань. Також серед причин міграції – регулярні обшуки, затримання та арешти кримськотатарських активістів, обмеження свободи слова та свободи зібрань, культурних, мовних та релігійних свобод і прав людини.

За даними представництва президента України в АР Крим, майже 23 тисячі переселенців із Криму перебралися на материкову частину України. В основному вони переселялися до Києва та Київської області, а також до Херсонської, Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської області.

«Окупанти заборонили діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, заборонені телебачення, радіо, новинні агентства. Серед противників анексії є ті, кого окупанти вбили. Багатьох окупанти викрали, а 67 наших співвітчизників кинуті до російських в'язниць. Щотижня в будинках кримських татар проводять обшуки», – сказав Чубаров.

За три місяці 2018 року в Криму були затримані 28 активістів. Про це повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу Ельвір Сагірман.

«В основному затримання проводилися після проведення обшуків російськими силовиками. За перший квартал 2018 року проведені 19 обшуків, із них 12 – у будинках представників корінного народу. В січні провели 9 обшуків у кримських татар», – заявив Сагірман.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування.

Також Геращенко розповіла про звільнення політв'язнів Кремля.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: