5 років тому почалася російська анексія Криму. Чи поверне Україна півострів?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

На медалі Міністерства оборони Росії «За повернення Криму» вибита дата - 20 лютого 2014 року. П'ять років тому РФ почала операцію захоплення України. 20 лютого 2014 року на півострові з'явилися вантажівки без номерів і так звані «зелені чоловічки» - озброєні військові без розпізнавальних знаків. У ніч на 27 лютого будівлі ВР АРК і уряду АРК захопили російські спецназівці і встановили на них російські прапори. 17 квітня 2014 року президент Росії вперше публічно визнав, що в подіях в Криму брали участь російські військові. На поточний момент, в Кремлі впевнені, що «не існує обставин, за яких Крим буде повернений до складу України». «Ви що з глузду з'їхали чи що? Немає таких обставин і не буде ніколи», - сказав президент РФ у фільмі під назвою Путін. До слова, Президент України Петро Порошенко 30 вересня 2015 року заявив, що Крим в недалекому майбутньому буде українським.

Політолог Володимир Золотарьов підкреслив, що історії Криму і Донбасу у нас змішують, але вкрай важливо зрозуміти для України, що характер втручання РФ різний.

У Криму - одна історія, а на Донбасі - інша. Тому і з точки зору протидії Росії - це два різні випадки, вважає експерт.

«У Криму РФ може посилатися, що нібито був «референдум», а «Л/ДНР» Росія не визнає, називаючи ситуацію на Донбасі внутрішнім конфліктом України. Це два різні випадки, які вимагають з нашого боку різної політики. На жаль, Україна просто обмежується зараз тим, що говорить про агресію, переплітаючи обидві історії в одну. У цьому помилка. Політика повинна бути різною по кожному питанню», - каже Золотарьов.

Експерт нагадав, що в історії є прецеденти, коли захоплені території вдавалося повернути в результаті судових розглядів.

Зокрема, в 1979 році Ізраїль і Єгипет підписали угоду, за якою Синайський півострів, повернули Єгипту після ізраїльської окупації, але він поділений по вертикалі на чотири зони.

«Це було рішення в результаті міжнародного судового розгляду. При тому, що в якійсь мірі мав рацію і Ізраїль, оскільки він зазнав агресії, але в ході відбиття агресії країна захопила території, які належали Єгипту. Потім віддав. Суть в тому, що прецеденти є», - констатував Золотарьов.

Тому, як вважає експерт Україна безумовно повинна наполягати на своїй позиції, піднімати шум, якщо десь хтось веде себе так, як ніби визнає анексію Криму.

З цим завданням у нас більш-менш справляються, зазначив він, наполігши, що не можна допустити, щоб навіть неформально анексія Криму була визнана.

«Будь-який прояв навіть комерційними структурами факту того, що Крим нібито російський повинен припинятись жорсткою реакцією з боку України. Тут потрібно розуміти, що це може продовжуватися дуже довго. Потрібно не дати перетворити ситуацію в той стан, коли формально не визнають Крим російським, але не формально буде інша думка», - застеріг політолог.

Як пояснив політолог, шанси на те, що півострів повернеться малі. Можливо тільки якщо РФ розвалиться, але теж не стовідсотково.

Крим буде спірною територією на довгі роки. Такий статус буде до тих пір, поки щось не зміниться кардинально. В рамках нинішнього світопорядку вирішити проблему Криму не можна.

Він підкреслив, що якщо цей світопорядок зміниться, то можливо будуть прийняті якісь рішення, які сьогодні неможливі.

«Ніхто не знає, що буде. Чи буде це взагалі РФ. Може бути так, що після смерті Путіна з країною будуть зміни. Може бути, що і при його житті, якщо РФ зіткнеться з серйозною кризою, що не виключено, відбудуться зміни. Ось такі події можуть вплинути», - припускає Золотарьов.

Однак, потрібно розуміти, що це буде вже інший Крим, зазначив він.

«Зовнішньополітична орієнтація людей буде інша. Цей досвід їх навряд чи чогось навчить. Так, вони тепер ніби як розчаровані в РФ, наскільки можна судити, тому що погіршився рівень життя. Але ймовірно і це б терпіли, якби не почали відбирати власність, влаштовувати переділ ринку, якби не почали люди приїжджати зі всієї РФ і жити там. Туди відправляють неймовірну кількість людей з РФ. Якщо Крим формально повернеться в Україну, то або цим людям доведеться виїхати, або ми знову будемо мати проблему», - аналізує Володимир Золотарьов.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

Резюмуючи, експерт наполіг, що вимагати повернення території Україна повинна безвідносно до того, чи повернеться чи ні півострів. Справа в тому, що це прецедент дуже нахабного нехтування міжнародним правом.

«Допускати, щоб всякі Путіни творили те, що хотіли - не можна. У цьому головне завдання. Тому що сьогодні Путін, а завтра буде Китай або ще хтось. Спуску давати не можна. Це, напевно, мета всіх дій, які повинна вести Україна в питанні Криму», - підсумував Володимир Золотарьов.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму - в інтерв'ю Ірини Геращенко спеціально для Слова і Діла.

Як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас, - в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: